Niciun judecător nu se încumetă să instrumenteze dosarul Cetățuii Brașov. La Înalta Curte de Casație și Justiție, competența este declinată de la un complet la altul

Ajuns la înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în anul 2017, dosarul Cetățuii Brașov nu a intrat „pe fond”, după ce judecătorii nu au reușit să se decidă cine trebuie să se ocupe de dosar. De altfel, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că în acest moment, „sunt două complete de judecată care declină competența judecării cauzei de la una la alta. Acolo este un meci, iar în tot acest timp monumentul se degradează pe zi ce trece și nu există o bază legală pentru a se face intervenții în regim de urgență”.  

În aceste condiții, Primăria Brașov ia în calcul să solicite drept de administrare asupra Cetățuii de pe Dealul Straja,  aceasta fiind o „pistă” tatonată și anii trecuți, însă abandonată din cauza situației juridice neclare a imobilului. 

Statul Român, cu drept de proprietate provizoriu asupra monumentului

În acest moment, Cetăţuia este înscrisă în Cartea Funciară de către Statul Român, reprezentat de Ministerul de Finanţe. Acest drept de proprietate este însă unul provizoriu. În condiţiile în care procesul avansează greu, iar şansele ca o decizie a instanței să fie emisă prea curând sunt destul de mici, primarul ia în calcul acum să accepte, pentru municipiul Braşov, măcar dreptul de administrare. Acest lucru ar permite unele intervenţii de urgență asupra monumentului, astfel încât să fie oprit procesul de degradare. 

Statul Român a intabulat Cetăţuia în 2017

După mai mulți ani de procese în instanțele brașovene, judecătorii au dispus ca Cetăţuia să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a statului român. În baza unei decizii cu titlu executoriu a Curţii de Apel Braşov emisă în anul 2017, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline asupra imobilului. Tot în anul 2017, SC Aro Palace SA Brașov (devenit proprietar al Cetățuii după anul 1990), a contestat deciziile instanțelor brașovene la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe de altă parte, după ce Ministerul Finanțelor Publice a intrat în proprietatea Cetățuii, Primăria Brașov a început apoi demersurile pentru a prelua în administrare monumentul, însă procedura a fost blocată.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.