FOTO&VIDEO. Primul muzeu de artă new media din România s-a deschis la Brașov, în catacombele de După Ziduri

Primul muzeu de artă new media din România s-a deschis de ieri la Braşov. Braşov Underground Museum le propune vizitatorilor o serie de instalaţii de artă inedite, într-o locaţie cel puţin la fel de inedită: catacombele de După Ziduri, o zonă care în perioada celui de Al Doilea Război Mondial a fost utilizată ca adăpost antiaerian dar și depozit de bombe.

Vernisajul  și deschiderea oficială BUM a avut loc joi, în prezența organizatorilor de la Asociația AMURAL. Expoziția de artă new media îmbină frumos arta și tehnologia și este o premieră pentru țara noastră.  Expoziția inaugurală, denumită Underground, va fi deschisă în galeriile de După Ziduri în următoarele patru luni.

Lucrările expuse sunt concepute într-un spirit inovativ, care îți captează atenția, folosind instalații, lumini și sunete, toate acestea redând conceptul de new media. Vizitatorii au posibilitatea de a-și face selfie-uri, își pot manifesta curiozitatea față de lucrări, mai puțin acela de a aprinde lumini sau blițuri care pot fura din efectul dorit al instalaților.

Ideea acestei expoziții în subteran nu este una nouă. Festivalul Amural funcționează de șapte ani în zona de După Ziduri, dar catacombele nu erau tocmai cea mai bună atracție turistică, fiind ținute la îndepărtare față de oameni pentru a se evita eventualele pericole.

Anul trecut, în cadrul viziunii Parc Cultural După ziduri, asociația Amural a venit cu o propunere fermă de transforamare a galeriilor într-un muzeu permanent dedicat artelor  ce folosesc tehnologia. Iar atunci s-a luat în discuție salubrizarea galeriilor și punerea lor în siguranță.

„Noi facem  Festivalul «Amural» de șapte ani de zile chiar aici, după ziduri, și de multe ori priveam acest loc ca un obstacol, încerca să prevenim oamenii, să nu intre (în catacombe, n.n.), ca să nu fie în pericol, știam că e un loc insalubru. După care am avut un moment, o schimbare de perspectivă. Ne-am dat seama că de fapt aici este întuneric tot timpul și lucrările pe care le aduce noi la Amural ar putea să rămână aici permanent și ar fi super dacă Amural n-ar mai ține doar patru zile, ci ar lăsa într-un loc din Brașov cele mai frumoase dintre lucrări”, a declarat Răzvan Pascu, reprezentantul Asociației Amural. 

„Underground” – 14 lucrări de artă new media în prima expoziţie de la BUM

BUM se deschide cu expoziția „Underground”, ce conține 14 lucrări de artă de la unii dintre cei mai buni artiști de light art, video art și new media art ai momentului. Din expoziție fac parte studioul In-Dialog din Paris, cu lucrarea interactivă Crickets, artista Aurora Mititelu, rezidentă în Berlin, cu o lucrare video – Skinned, colaborarea Dawid Liftinger – Florin Lăzărescu realizată pentru proiectul CoLaboratory al Institutului Goethe și care constă în proiecția din lumină a unei poezii pe pereții galeriei.

În urma apelului de artiști, organizatorii au invitat 3 lucrări – Anima cu cele 30 de inimi anatomice ale artistei Denis Simion, pentru care au dedicat un spațiu de meditație, Ex Sonus, de Andrei Bucovanu, ce generează semnal luminos din sunet prin tuburile catodice ale unor vechi televizoare și Overflow al echipei Alexandra Müller, Andrei Papuc, o simulare în timp real a fluxurilor de oameni prezenți în galeriile BUM.

Unele dintre cele mai prolifice studiouri din România sunt prezente cu lucrări la prima expoziție găzduită de Brașov Underground Musem: Hybrid Lab cu lucrarea Sive Peregrinus inspirată de asteroidul Oumuauma, Rizi cu o lucrare contextuală, H3 cu TIME ƎMIT, o clepsidră în două dimensiuni.

Artiștii invitați au folosit oglinzi, lumini ultra-violete, led-uri, ecrane, difuzoare, motoare, filtre dicroice și alte inovații tehnice pentru a obține efecte optice, iluzii, imagini anamorfice, reflexii și volume noi sau pur și simplu imagini frumoase; DAI face o trimitere înapoi în timp la fereastra bunicii sale din Țigănești, Sergiu Chihaia are un mesaj despre relația noastră cu pădurea și Zemba Ákos propune o reflecție despre fumat și relația copilului cu gestul fumătorului – Long story short.

Două experienţe inedite, în expoziţia Underground

Expoziției Underground i se mai alătură două experiențe. Prima este o colaborare între scriitorul brașovean Andrei Dósa și Cenaclub – un video 360 stereografic cu un pasaj narat de autor. A doua este BEYOND, realizată de partenerul George – o instalație imersivă, într-o cameră izolată fonic, în care sunetul spațial recrează lumea de afară în timp ce simțul privirii este anulat de întuneric.

Posterul expoziției este și el o lucrare grafică construită din scanarea Lidar a galeriilor. Imaginea este augmentată și poate fi văzută în AR, folosind aplicația Artivive, de pe orice telefon. 

Programul muzeului este următorul:

Luni: închis
Marți: 12:00 – 20:00
Miercuri: 12:00 – 20:00
Joi: 12:00 – 20:00
Vineri: 12:00 – 20:00
Sâmbătă: 12:00 – 20:00
Duminică: 12:00 – 20:00

1 Comentariu

  1. Ce program, gogoși. Turiștii care trec pe după ziduri văd doar un grilaj cu lacăt. Probabil că intrarea e doar pentru unii mai sus puși. Sunt brașovean și trec mereu pe acolo. Nici odată nu am văzut grilajul deschis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.