„Organ Nights”, concertele estivale de la Biserica Neagră. Programul festivalului

Biserica Neagră începe, din această lună, sezonul estival de concerte, revenind în acest an la evenimentele cu public, după ce anul trecut, pandemia a permis doar transmiterea online.  Din 26 iunie până la finele lunii septembrie revin concertele festivalului Organ Nights cu muzică din cinci secole, cântată pe instrumente muzicale renumite,  într-o ambianță de excepție: în interiorul Biserica Neagră din Brașov. 

Un festival neîntrerupt din 1953

Organ Nights este un festival pe care Biserica Neagră l-a organizat fără întrerupere, din 1953. Evenimentul a avut loc chiar şi anul trecut, când spectatorii au avut ocazia să vizioneze concertele sezonului estival de orgă fie în aer liber, fie din faţa calculatorului, prin transmisiuni live. După anul trecut în aer liber, evenimentul revine acum interiorul Bisericii Negre, păstrând farmecul unui festival de seară de vară, obținut anul trecut. Concertele vor avea loc o dată pe săptămână, în zilele de sâmbătă, de la ora 18.00, cu o durată prelungită de 60 de minute, timp în care publicul va beneficia de sunetele orgilor și acustica deosebită a monumentului.  

Organişti din SUA, Franţa şi România, la ediţia din acest an

Anul acesta, protagoniști vor fi artiști invitați din SUA, Franța și România, iar programul celor 14 concerte va fi unul atractiv și variat, acompaniat de orga Buchholz sau de celelalte trei orgi din Biserica Neagră, cu lucrări ale unor compozitori celebri.  O noutate a acestui sezon o constituie completarea muzicii de orgă cu instrumente solistice precum clarinetul sau alămurile.

Tot o noutate este şi proiecția live pe un ecran interior de mari dimensiun, transmisia online și micile incursiuni istorice despre orgile din România fiind suficiente motive pentru a trezi interesul iubitorilor de muzică, istorie și patrimoniu.                                                                                                                                   

Un concept nou pentru promovarea Bisericii Negre

Aceste concerte sunt parte integrantă a conceptului INSPIRATIO by history & music, un concept lansat anul trecut de către Biserica Neagră, care are misiunea de a ocroti și  de a pune în valoare a patrimoniului acestui monument. Cu fiecare participare, publicul își aduce contribuția la păstrarea moștenirii valoroase, printre care restaurarea și conservarea unor obiecte deosebite, reparații, acordaj și întreținere a orgilor, dar și la creșterea ofertelor cultural-istorice pentru publicul larg. 

„În anii ce vor urma, această nouă abordare și nouă perspectivă va consolida prin acțiuni culturale inspiraționale brandul brașovean cel mai cunoscut – Biserica Neagră – și va deschide publicului larg noi căi pentru înțelegerea patrimoniului”, spune Frank Ziegler, PR-ul Bisericii Negre.


Costul unui bilet la „Organ Nights” este de 20 lei, copiii până în 18 ani beneficiind de gratuitate. Biletele se pot achiziționa începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO gift studio.

Programul festvalului Organ Nights:

26 iunie 2021 – Renée Anne Louprette (SUA) 
3 iulie 2021 – Ursula Philippi (Prejmer)
10 iulie 2021 – Ciprian Dancu (Sibiu) – clarinet, Steffen Schlandt (Brașov) – orgă
17 iulie 2021 – Studenți ai clasei de orgă ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj coordonator prof. Amalia Erdős

24 iulie 2021 – Steffen Schlandt (Brașov)
31 iulie 2021 – Miklós Noémi (Cluj)
7 august 2021 – Neumarkt Brass Quintet – alămuri (Tg. Mureș), Steffen Schlandt – orgă
14 august 2021 – Erich Türk (Cluj)
21 august 2021 – Antal Eduard (București)
28 august 2021 – Paul Cristian (Brașov)
4 septembrie 2021 – Eckart Schlandt (Brașov)
11 septembrie 2021 – Clasa de orgă a Facultății de Muzică Brașov, coordonator Steffen Schlandt – Geanina Sălăgean (București) – Iulia Reitu (Ploiești)

18 septembrie 2021 – Domenico Severin (Franța)
25 septembrie 2021 – Brita & Jürg Falch-Leutert (Sibiu)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.