Vom avea sau nu o alternativă la strada 13 Decembrie? Primăria Brașov va afla pe Zoom, la ora 15.00, dacă cetățenii sunt de acord cu hobanatul de la Gara Mare

După mulți ani de pregătiri, proiectul pasajului hobanat de la Gara Brașov va intra astăzi în etapa exprimării opiniilor de către cetățeni. Mai exact, începând cu ora 15.00 (o oră la care mulți oameni mai sunt la serviciu sau în drum spre casă) Primăria Brașov va organiza o dezbatere online pe platforma Zoom, iar pentru a participa la ea, cetățenii trebuie să completeze un formular disponibil pe site-ul Primăriei Brașov.

„Primarul Brașovului, Allen Coliban, reprezentanții Serviciului Investiții din primărie și proiectantul pasajului vor răspunde întrebărilor brașovenilor cu privire la soluția tehnică aleasă pentru a crea o nouă cale de acces spre cartierul Tractorul, costuri, sursa de finanțare. Totodată, reprezentanții Municipalității vor să afle și care este opinia brașovenilor cu privire la construirea acestui pasaj, având în vedere că soluția tehnică propune ca descărcarea traficului să se facă în bulevardul Gării, iar finanțarea poate fi asigurată doar din bugetul local, acest proiect nefiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile”, a anunțat Primăria Brașov. 

Reprezentanții municipalității au anunțat că în acest moment, proiectul de construire a unui pasaj hobanat care să facă legătura între b-dul Gării, zona dintre Sala Sporturilor și terenurile de tenis, și cartierul Coresi Avantgarden, pe str. Tudor Arghezi, în apropierea intersecției cu str. Camil Petrescu, este în faza aprobării de către Consiliului Local a studiului de fezabilitate și indicatori tehnico-economici.

Conform acestui studiu, valoarea acestei investiții este de 267.773.359,88 lei (TVA inclus), fonduri care trebuie asigurate din bugetul local, acest proiect nefiind eligibil pe nici o axă de finanțare. 

În mod normal, în studiul de fezabilitate ar trebuie să existe o analiză a consecințelor nerealizării investiției, însă despre acestea Primăria Brașov nu transmis nici o informație. 

Detaliile proiectului 

Racordarea pe B-dul Gării a rampelor pasajului de traversare a liniilor presupune desfăşurarea circulaţiei după cum urmează:

– accesul pe pasajul principal se face din intersecţia giratorie a străzii Hărmanului cu  b-dul Gării.

– rampa de acces este dimensionată pentru 3 benzi de circulație, 2 pe sensul de urcare spre pasaj și una pe sensul de coborâre de pe pasaj.

– rampa de coborâre de pe pasajul principal în direcţia intersecţiei între b-dul Gării şi b-dul Victoriei este dimensionată pentru o singură bandă de circulație în sens unic.

– circulaţia pe b-dul Gării pe sensul dinspre intersecţia cu b-dul Victoriei spre intersecţia cu strada Hărmanului se va face pe 3 benzi adaptate lucrărilor proiectate prin afectarea parţială a parcărilor din fața imobilelor nr. 26 A până la 38.

– pentru circulaţia pe sensul dinspre strada Hărmanului spre Gara Brașov, s-a proiectat un pasaj inferior ce subtraversează ambele rampe ale pasajului principal.

Din punct de vedere constructiv, obiectivul pentru traversarea liniilor de cale ferată este alcătuit din:

  1. pasajul principal ce traversează liniile CF;
  2. rampele de acces pe b-dul Gării, respectiv:
  •  pasaj inferior pentru sensul str. Hărmanului – Gara CF
  • rampă de urcare / coborâre din giraţia străzii Hărmanului
  • rampă de coborâre spre giraţia din fața gării Brașov.
  • rampă de acces în cartier, inclusiv subtraversarea acesteia de strada Turnului.

Pasajul principal

Traversează fasciculele de linii cf printr-un pod hobanat, având pilonul central amplasat pe fâşia de teren dintre cele 2 grupuri de linii.

Podul hobanat, în lungimea totală de 220 m, are 4 deschideri, amplasate simetric față de pilonul central. Deschiderile centrale au lungimile de 80m, iar cele marginale, cu rol de contragreutate, sunt de 30 m. Pilonul central este din beton armat, în forma literei ”A”, cu înălţimea totală de la nivelul terenului de aproximativ 47 m. Pilonul se încastrează în 2 radiere din beton armat, fundate independent pe grupuri de coloane din beton armat. Radierele sunt amplasate la 40 m distanță între ele, aceasta fiind și distanța la bază între picioarele turnului .

– lățimea totală a podului este de 26.50 m, alcătuită din:

– partea carosabilă cu 4 benzi de circulație, câte 2 pe sens, separate printr-un parapet rigid din beton armat;

– 2 fâşii de câte 1.25 m + 0.60 m pentru amplasarea parapetelor marginale de siguranță și asigurarea spaţiului liber pentru hobanele podului;

– 2 piste de ciclişti de câte 2 m lățime, câte una pe fiecare parte a podului;

– 2 trotuare pietonale de 1.50 m lățime;

– parapete pietonale și panouri marginale pentru protecţia liniilor de cale ferată față de riscul căderii unor obiecte de pe pasaj.

Pentru accesul pe pasaj al pietonilor, cicliştilor și în mod special al persoanelor cu dizabilități au fost prevăzute 2 ascensoare pe partea dreapta, în fața clădirii Poştei și în apropierea intersecţiei pasajului cu strada Turnului.

Pasaj inferior pe B-dul Gării, pe sensul str. Hărmanului – Gara Brașov

Pentru circulaţia pe Bulevardul Gării dinspre strada Hărmanului spre Staţia cf Brașov Călători s-a prevăzut amenajarea unui pasaj inferior ce va subtraversa rampele pasajului principal, având lungimea totala de 507 m și 2 benzi de circulție delimitate de parapete de siguranță și trotuare de servicii pe ambele părți .

Pentru pasajul inferior, rampa de acces, cu lungimea de 227 m, se desprinde din intersecţia giratorie a str. Hărmanului cu B-dul Gării și respectiv str. A. Vlahuţă, iar rampa de ieşire are lungimea de 125 m și este traversată oblic de rampa spre gară a pasajului principal

Rampele din Bulevardul Gării:

  1. Rampa str. Hărmanului

Pentru accesul pe pasajul principal, din intersecţia giratorie a străzii Hărmanului cu B-dul Gării, s-a proiectat o rampa de acces pentru 3 benzi de circulație, 2 în sensul de urcare și una pe sensul de coborâre de pe pasaj.

Lungimea totală a rampei este de 243.95 m, pe care se face racordarea între B-dul Gării, la cota 567.84 cu Pasajul Principal, la cota 571.51, cu o pantă de 3 %.

  1. Rampa spre Gara CF

Rampa asigură accesul de pe pasajul principal, pe B-dul Gării, înspre intersecţia giratorie situata în fața clădirii de călători. Lungimea rampei este de 243.95 m, cu o pantă de 5 %, între cota pasajului de 570.88 și nivelul străzii, la cota 560.95.

  1. Rampa cartierului Tractorul – Coresi

Lungimea totală a rampei este de 346.60 m și asigură racordarea pasajului principal, de la cota 571.21, cu intersecţia giratorie a străzilor Camil Petrescu – Tudor Arghezi, aflată la cota 557.27.

Circulaţia pietonilor și bicicliştilor

Pe ambele părți ale pasajului principal și a rampei spre cartier s-au prevăzut piste de biciclişti de 2.00 m lățime și trotuare pietonale de 1.50 m lățime. Aceste amenajări au continuitate și se racordează în secţiuni similare ale străzii Camil Petrescu.

  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.