Ce este ”domul de căldură” – Cupola de aer care aduce temperaturi de nesuportat

În acest an a fost folosit pe scară largă termenul ”dom de căldură” (heat dome), iar acest termen nu este unul de specialitate, însă este folosit mai ales de jurnaliștii anglo-saxoni pentru a caracteriza episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură, a explicat pentru HotNews.ro climatologul Roxana Bojariu. Un astfel de ”munte de căldură” staționează în acest zile în zona Balcanilor, iar România este la marginea lui. În Albania și Macedonia au fost +43 de grade, iar în România maximele au fost de +40.

Washington Post scria într-un articol pe 20 iulie că emisfera nordică este sub influența a cinci ”domuri de căldură” care au adus temperaturi de până la +49 de grade în Turcia, +31 în Irlanda de Nord, peste 30 de grade în Siberia și +44 de grade în SUA.

Dar ce sunt domurile de căldură și, mai ales, este vorba de un termen de specialitate? 


”Nu este un termen de specialitate. ci este o sintagmă prin care jurnaliștii anglo-saxoni caracterizează episoadele foarte intense și persistente de valuri de căldură. Nu toate valurile de căldură ajung să fie asociate unei cupole de căldură, ci doar cele foarte persistente care au la bază mecanisme de autosusținere și pot fi clasificate în acestă categorie”,
 explică pentru HotNews.ro Roxana Bojariu. 

Termenul a apărut și fiindcă jurnalismul anglo-saxon este pragmatic, este aproape de cititori și încearcă să le ofere oamenilor cât mai multe imagini sugestive, pentru ca aceștia să înțeleagă mult mai bine fenomenul, fără a apela la termeni de specialitate.

Termenul, spune Roxana Bojariu, este foarte bun pentru a le explica oamenilor obișnuiți ce se întâmplă când ai un val de căldură care se manifestă pe o regiune foarte mare și este foarte persistent. Vorbim de un fel de munte de aer cald care se autosusține și de aici vine și persistența.

Căldura este reținută la sol datorită unor factori precum presiunea ridicată, zona mare de întindere, toate mișcările care au loc la scară mare. Acest munte de aer cald este greu de dislocat și toți acești factori amplifică fenomenul și țin căldura într-un loc.

Este România într-un dom de căldură în aceste zile caniculare? Roxana Bojariu spune că este o ”cupolă de căldură” deasupra Balcanilor, dar România este la marginea ei.

”Aș spune că domul este centrat pe Balcanii de sud și Balcanii centrali. Noi suntem oarecum la margine, și nu sub centrul cupolei, vom vedea dacă vom intra cu totul și noi. Se văd însă și la noi efectele aceste cupole de aer cald”.

Cum definesc americanii un ”Heat Dome” (sursa Washington Post) 

Când soarele verii încălzește aerul de deasupra solului sau oceanelor, acel aer se poate ridica în atmosferă și va forma un munte – sau un dom – de aer cald care se mișcă lent sub presiunea mai mare care blochează alte sisteme de vreme să intre în zonă. Practic vorbim de o masă de aer blocată deasupra unei anumite zone. De obicei un dom de căldură staționează în medie o săptămână deasupra unei zone și apoi formațiunea devine prea mare încât să mai fie stabilă, așa că se dezintegrează.

 
Cum arată valul de căldură de la final de iulie – unde a fost cel mai cald în fiecare zi

25 iulie: Calafat +34
26 iulie: +35 la mai multe stații meteo
27 iulie: +38 la mai multe stații meteo
28 iulie +40,1 la Băile Herculane
29 iulie: +40 la Calafat
30 iulie: +39,7 la Calafat

Unde a fost cel mai cald în zona Balcanilor joi
Gevgelija (Macedonia) +43,3
Argos (Grecia) +42,7
Konitsa (Grecia) +42,7
Demir Kapija (Macedonia) +42,6

Unde a fost cel mai cald în zona Balcanilor vineri
Demir Kapija (Macedonia) +43
Gevgelija (Macedonia) +42,4
Serrai (Grecia) +42,2
Sandanski (Bulgaria) +41,8

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.