Coliban a bătut în retragere în asocierea fundaţiei partenerei lui de viaţă, cu Primăria Braşov. Explicaţiile nu au venit în Consiliul Local, ci pe Facebook

foto: Arhivă Alegeri locale 2020

Primarul Brașovului, Allen Coliban a decis să retragă din ședința de ieri a Consiliului Local, proiectul prin care le propunea aleșilor să voteze o asociere cu Fundația Hera – organizație fondată de partenera sa de viață. După ce în spațiul public au apărut informații legate de acest parteneriat și despre o posibilă situație favorizantă pe care primarul ar fi putut să o creeze astfel pentru partenera sa, proiectul a fost retras de pe lista propunerilor din Consiliul Local, fără nicio explicație. 

Deși la începutul întâlnirii de ieri, președintele de ședință Lucian Roșu a făcut anunțul retragerii proiectului de pe ordinea de zi, fără să ofere alte explicații, potrivit unor surse, decizia ar fi fost luată cu o zi înainte, după o discuție aprinsă între liderul PSD, Lucian Pătraşcu, şi primarul Allen Coliban pe acest subiect.

Ce prevedea proiectul de parteneriat?

Proiectul de hotărâre retras din ședința ordinară de ieri a Consiliului local avea în vedere un acord de parteneriat între Municipiul Brașov și Fundația Hera, în vederea organizării primei ediții a Festivalului AFECT, în perioada 26-29 august 2021. Din proiectul acordului de parteneriat rezulta că activitățile principale ale festivalului numit AFECT se vor desfășura pe platoul din jurul Cetățuii de pe Dealul Straja, unde era gândită montarea unei scene, a unui ecran pentru proiecții, dar și unui cort pentru mâncare, cu zonă de servire.  

În  acest partenriat, Primăria Brașov ar fi urmat să ofere gratuit spațiul de la Cetățuie, să ofere tot gratuit serviciile de salubrizare și toaletele ecologice necesare. 

„Programul festivalului, va include o selecție de scurtmetraje, documentare, programe artistice adresate publicului de toate vârstele. Vor fi abordate teme din amplul domeniu al psihologiei și psihoterapiei, dar programul nu se va limita la aceste teme. Viziunea festivalului este să crească numărul de povești cu teme psihologice cu scopul de a reduce stigmatizarea din domeniile psihologiei și psihoterapiei”, se arată în proiectul acordului de parteneriat retras din ședință.  

În plus, Hera a propus cursuri de comunicare asertivă pentru personalul primăriei, care să fie ținute de specualiștii fundației: Fundația se obligă să asigure, în mod gratuit, un număr de 5 traininguri de comunicare asertivă, cu durată de 3 ore fiecarepentru grupe de maximum 25 de participanți, angajați ai Primăriei Municipiului Brașov, fie la sediul fundației, fie la sediul Primăriei în perioada 1.09.2021 – 28.02.2022”. 

Detalii AICI 

Funcționarii Primăriei Brașov vor învăța să comunice asertiv. Trainerii vor fi de la fundația partenerei primarului Allen Coliban

Primarul nu a dat o explicație în Consiliul Local, ci a făcut o postare pe Facebook 

„Fundaţia Hera organizează la Braşov, în perioada 26-29 august, primul festival de sănătate emoţională din România, festivalul AFECT, ocazie cu care vor concerta gratuit Byron, OCS şi The Monojacks. Pe lângă asta vor fi workshop-uri, proiecţii de film, conferinţe, dezbateri, muzică şi teatru. Toate pentru şi despre sănătatea emoţională.  Pentru că Fundaţia Hera va plăti pentru ocuparea spaţiului public cu ocazia acestor evenimente oferite gratuit braşovenilor, nu va intra într-un parteneriat cu municipalitatea, prin urmare nu va primi cu titlu gratuit ocuparea domeniului public”.

Coliban a ţinut să precizeze şi faptul că „Fundaţia Hera este cea care, în plină pandemie, a iniţiat şi a donat comunităţii proiectul spitalului modular de la Judeţean”.

“Acest proiect, vital la propriu, a fost realizat alături de Asociaţia Dăruieşte Viaţă. Fundaţia Hera este cea care a oferit anul trecut 120 de ore de consiliere psihologică gratuită persoanelor afectate de criza COVID-19. În 2021 Fundaţia Hera a încheiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Braşov pentru a acorda sprijin mamelor care suferă de depresie pre şi post natală”, a mai scris edilul.

Totuşi, ceea ce a omis primarul să spună este faptul că proiectul tehnic pentru spitalul modular a avut nevoie de îmbunătăţiri, iar licitaţia de lucrări a fost una „cu scântei”, în plină pandemie, când era nevoie de decizii rapide. Mai exact, potrivit declaraţiilor de la vremea respectivă ale reprezentanţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, preşedintele Fundaţiei Hera, în calitate de observator în comisia de evaluare a ofertelor, a încercat să facă lobby pentru unul dintre competitori. Curios este faptul că, reprezentanta fundaţiei cunoştea preţul oferit de firma preferată, înainte de a se deschie plicurile cu ofertele. La momentul respectiv, SCJU a reclamat presiuni din partea Fundaţiei. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.