Trei cupluri din Braşov vor spune “Da” în acest weekend, în alte locuri decât Casa Căsătoriilor, de la Primărie. Acest lucru este posibil după ce, prin hotărâre de Consiliu Local a fost aprobată oficierea căsătoriilor și în interiorul muzeelor, dar și în aer liber, indiferent dacă acesta este un parc, terasa unui restaurant sau curtea proprie a unuia dintre miri. Oficierea în aer liber se face, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului, doar în interiorul municipiului Brașov, unde Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor (SPCLEP) are aria de competență teritorială, cu condiția ca locul să fie accesibil și vremea să permită acest lucru
În momentul depunerii actelor pentru oficierea căsătoriei, cei care vor opta pentru desfășurarea ceremoniei în alt loc din municipiu în afara Casei Căsătoriilor vor completa un formular în care se va indica locul propus pentru oficiere, iar după obținerea acordului primarului, viitorii miri vor trebui să achite și noua taxă de oficiere în afara sediului SPCLEP.
Taxa pentru oficiere în afara Casei Căsătoriilor este de 1.000 de lei. Stabilirea cuantumului acestei taxe a ținut cont și de taxele percepute de alte servicii de evidență a populației, cum ar fi Constanța-1500 lei, Iași – 1.013 lei, Bacău- 1000 lei, Deva-1000 lei, Oradea – 1.000 lei, Avrig- 1.000 lei.
Deși am lansat de puțin timp acest program, deja au fost oficiate în spații deschise două căsătorii, iar în acest weekend vor fi oficiate alte trei. Astfel, vineri, 9 iulie cununia civilă a doi brașoveni va fi oficiată la o sală de evenimente din cartierul Noua, pentru ca sâmbătă, alte două cupluri să se căsătorească la o sală de evenimente din Piața Unirii și la un restaurant din Poiana Brașov. Mi-am propus, având în vedere că vineri voi oficia cununiile de la Casa Căsătoriilor, să oficiez și căsătoria care va avea loc în Noua, astfel încât să le pot spune ,,Casă de piatră!” și brașovenilor care au ales un alt spațiu ca să își unească destinele, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
În luna iunie, prima lună în care s-au putut oficia căsătorii în afara Casei Căsătoriilor, două cupluri au ales să-și unească destinele la sala de evenimente unde avea loc și petrecerea de nuntă.
Această procedură, de oficiere în afara spațiului special dedicat, este posibilă în urma modificării, în anul 2020, a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, conform căreia: ,,Căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele și alte locuri în aer liber, la cererea viitorilor soți, cu aprobarea primarului”. În 22 aprillie, Consiliul Local a adoptat şi el o hotărâre în acest sens, stabilind şi tarifele speciale pe care le practică în acest caz.
Fii primul care comentează