Turist accidentat, recuperat cu elicopterul de pe un traseu nemarcat din Piatra Craiului

Elicopterul SMURD alocat recent județului Brașov pentru intervenții în zonele montane a avut ieri acțiune în Piatra Craiului, de unde a recuperat prin troliere o turistă accidentată în zona Brâului de Mijloc, firul văii Vlădușca (Grota la ulcior).
Conform Salvamont Zărnești, apelul a fost făcut la numărul unic de urgență în jurul orei 14.30, iar victima se afla într-o zonă expusă. Salvatorii montani au precizat că intervenția a fost mai simplă, pentru că în zonă erau prezenți jandarmii montani și rangerii Parcului Național Piatra Craiului, pentru a verifica modul în care era respectat Regulamentul ariei protejate, care interzice parcurgerea traseelor nemarcate fără acordul administrației parcului. 
Victima a fost preluată de la elicopter de o ambulanță SMURD, din apropierea Centrului de vizitare al parcului. 
 

Regulă: grup de maxim cinci persoane pe un „nemarcat” din Crai 

 

După cum au menționat reprezentanții Salvamont Zărnești, recuperarea turistei s-a făcut și cu ajutorul jandarmilor montani și a rangerilor Parcului Național Piatra Craiului, care au oferit coordonatele exacte ale locului unde era victima. De altfel, grupul din care făcea parte turista accidentată era parte dintr-un alt grup, de opt persoane, însoțit de un singur ghid. 
Tot, în timpul raziei de sâmbătă, jandarmii și rangerii și jandarmii montani au dat de un grup de 21 de turiști care erau însoțiți de doi ghizi pe Brâul de Mijloc (un traseu nemarcat). 
 „Ghizii au fost sancționați cu amendă, restul persoanelor cu avertisment”, au precizat reprezentanții Administrației Parcului Național Piatra Craiului. 
Conform Regulamentului parcului privind parcurgerea traseelor nemarcate din Piatra Craiului, organizatorii turei trebuie să obțină un acord pe e-amil de la administrația ariei protejate. De asemenea, grupul care merge pe traseu trebuie să fie compus din maxim 5 persoane, inclusiv ghidul (dacă este ghidat). 
„Mărimea grupului din regulamentul parcului a fost discutată și agreată cu asociațiile montane și cu cele ale ghizilor, astfel încât impactul asupra habitatelor din zona cea mai sensibilă a parcului să fie minim și să fie asigurată cât mai bine și siguranța turiștilor din grup”, au menționat administratorii Parcului Național Piatra Craiului. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.