Aproximativ 40 de codleni vor primi titluri de proprietate pentru terenuri de la fostele sere. Primăria Codlea a început demersurile pentru a prelua peste 50 de hectare de la Agenția Domeniilor Statului

Codlenii care nu au primit terenuri agricole în baza legilor fondului funciar vor fi împroprietăriți cu parcele pe care au fost serele de la Codlea.  În prezent, terenurile aparțin Agenției Domeniilor Statului, iar primăria municipiului a început demersurile pentru a prelua din ele, pentru a le retroceda.

„În Codlea mai sunt în jur de 40 de persoane care nu au primit titluri de proprietate. Am început demersurile pentru a prelua de la Agenția Domeniilor Statului în jur de 50 de hectare, acestea urmând să facă apoi obiectul retrocedărilor. După ce încheiem această procedură vom avea soluționate toate cererile de retrocedare”, a declarat primarul municipiului, Mihai Cîmpeanu. 

Pentru ca municipalitatea codleană să poată prelua terenurile în cauză este nevoie ca ADS să își înscrie proprietatea respectivelor suprafețe, dar și să radieze foștii proprietari din Cartea Funciară, așa cum prevăd sentințe judecătorești mai vechi. 

SC Sere Codlea SA figurează în evidențele ADS cu 56,48 Ha teren arabil, 12 Ha fâneață și 3,26 Ha teren neproductiv, iar pe aceste suprafețe pot fi emise titluri de proprietate fără protocol sau cărți funciare.

Reamintim că serele de la Codlea au fost vândute în anul 2000, însă tranzacția a făcut obiectul unul dosar penal deschis de DNA. Procesele s-au încheiat în anul 2015, când  Maria Schutz, a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Tot atunci au fost condamnați la câte șase ani de închisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agenției Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcției Urmărire Contracte din cadrul ADS. În cazul unui alt inculpat, Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, s-a încetat procesul penal, pentru prescripția faptelor. 

Totodată, instanțele au dispus „restabilirea situaţiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC Sere Codlea SA Braşov”. Practic, prin sentințe judecătorești a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.