Cetățuia Brașovului, definitiv în proprietatea Statului Român. Va reuși Primăria Brașov să o preia de la Ministerul Finanțelor?

Înalta Curte de Casație și Justiție Brașov s-a pronunțat joi, 8 noiembrie, în dosarul privind Cetățuia de pe Dealul Straja din Brașov. Mai exact, judecătorii au menținut deciziile instanțelor anterioare, astfel că Cetățuia rămâne în proprietatea Statului Român. Decizia Înaltei Curți este definitivă, astfel că fostul proprietar, SC Aro Palace SA nu mai are la dispoziție nicio cale de atac. 

Pe de altă parte, odată emisă această decizie, Primăria Brașov va trebui să înceapă demersurile pentru a prelua monumentul de la Ministerul Finanțelor (reprezentantul legal al Statului Român). De altfel, primarul Brașovului, Allen Coliban, scris marți seara pe rețelele de socializare că va transmite Guvernului o adresă prin care va solicita ca Cetățuia să fie predată municipiului Brașov. 

Reamintim că procesele pentru Cetățuia Brașovului au început în anul 2015, când Primăria Brașov a solicitat retrocedarea monumentului. Ulterior, Tribunalul Braşov și Curtea de Apel Brașov au dispus trecerea monumentului din proprietatea Aro Palace în proprietatea Statului Român. În anul 2018, în baza unei sentinței Curții de Apel Brașov, Statul Român și-a înscris în Cartea Funciară dreptul de proprietate provizorie. Prin decizia din 8 noiembrie, acest drept a fost definitivat. 

În acest dosar, Municipiul Brașov a fost reprezentat de avocatul Adrian Rusu, care a precizat că miza lui a fost să convingă instantele că Cetățuia este un bun public de interes istoric si cultural, nu unul de interes comercial. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.