FOTO. Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu a deschis un nou traseu în Muntele Ararat. „Geta Route” este pe versantul estic al masivului

Alpiniștii români de la Altitude Expeditions Team au atins în 13 august, la ora locala 9.35, vârful Ararat din Turcia, având altitudinea de 5,137 m. Ascensiunea s-a făcut pe o rută nouă urcata în premieră. Aceasta a fost deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat de la nivelul taberei de baza situata la 2.500 m pana pe vârful de 5.137 m.

Noua ruta deschisa pe versantul estic al muntelui Ararat a fost  denumita “Geta Route” în memoria alpinistei Dor Geta Popescu, care, în 8 august 2013 a fost cea mai tânără alpinistă care a atins pe ruta clasica vârful Ararat. 

„Deschiderea “Geta Route” a durat 5 zile cuprinzând in partea de aclimatizare ascensiunea în premieră româneasca a vârfului Micul Ararat de 3.925 m, efectuata pe versantul vestic. În continuare, au fost necesare stabilirea și amplasarea taberei de baza la 2.500 m, a taberei avansate la 3.350 m și a taberei de vârf la 4.350 m. Ascensiunea din ultima zi, cea a vârfului, a însemnat un traseu de creastă cu stanca friabilă, depăsirea unui pasaj de morenă înghetata și ascensiunea unui pasaj de 450 m diferență de nivel pe o creastă de inclinație mare ce evită doua vai cu prelungiri ale ghețarului somital. Partea finala a fost parcursa pe ghețarul vârfului nordic și traversarea către vârful principal. Expediția Ararat august 2021 a fost organizata și condusă de Ovidiu Popescu”, au precizat reprezentanții Altitude Expeditions Team. 

Echipa de vârf a fost formata din Radu Turta, Nicolae Voicu, Dorin Circu, Mihai Popescu, Ali Arsin și Ovidiu Popescu.  

Reamintim că în luna aprilie a anului 2017, Dor Geta Popescu (în vârstă de 13 ani) și un băiat, Erik Gulacsi (în vârstă de 12 ani), au fost uciși de o avalanșă în Retezat. Din expediția de atunci a făcut parte și tatăl alpinistei Dor Geta Popescu. 

1 Comentariu

  1. Nu m ai luat și pe mine la tura asta să mă faci iar celebru
    Ce tehnic a fost…ați băgat numai la bete …ruta noua pe bolovani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.