New FC Brașov a „tocat” un milion de lei în două luni. Acum mai cere 2,5 milioane de lei de la bugetul local al municipiului Brașov. Venituri proprii: zero lei

Milionul de lei primit de FC Brașov de la bugetul local al municipiului, în 20 iulie, printr-o hotărâre de Consiliu Local, a fost cheltuit de club în două luni. În aceste condiții, conducerea Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște a transmis către Primărie o adresă prin care solicită încă 2,5 milioane de lei de la bugetul local, proiectul de hotărâre de Consiliul Local Brașov urmând a fi discutat în ședința de plen din 29 septembrie.    

 

„Fondurile solicitate sunt necesare pentru acoperirea cheltuielilor de prestări servicii de activitate sportivă, cazare, masă, transport, alimentația de efort, plata arbitrilor, medicilor, ambulanței, asigurarea persoanelor, a echipamentului și materialului sportiv, prime, alte drepturi, alte activități, pentru buna desfășurare a clubului în sezonul competițional”, se arată în adresa transmisă de asociație către Primăria Brașov.

 

De asemenea, reprezentanții clubului au precizat că suma solicitată va fi folosită pentru finanțarea echipei de seniori, dar și pentru asigurarea cheltuielilor necesare funcționării celor 14 echipe de copii și juniori ce evoluează în campionatele naționale.

 

Finanțare din bani publici. Salariile și indemnizațiile, confidențiale 

 

Conform bugetului pe anul 2021, transmis de conducerea asociației, din bugetul total, cea mai mare sumă, 1,6 milioane de lei, este alocată cheltuielilor pentru prestări servicii, fără însă a fi detaliate sumele. În schimb, în documentul amintit nu se regăsesc cheltuielile cu salariile și indemnizațiile sportivilor, acestea fiind asimilate, cel mai probabil, în capitolul „prestări servicii”. 

De altfel, de la înființarea clubului, atât primarul Brașovului, Allen Coliban, cât și președintele clubului, Ioan Mărginean, au refuzat să facă publice sumele încasate de președinte și antrenorul principal Ilie Stan. S-a ajuns chiar la situația ca unii consilieri locali brașoveni să declare că vor solicita instanței să dispună „desecretizarea” acestei informații. 

Ba mai mult, nu cu mult timp în urmă, consilierii locali social-democrați au avertizat că în cazul în care nu vor fi făcute publice salariile președintelui clubului și antrenorului principal, ei nu vor vota alocarea de noi sume pentru FC Brașov. Rămâne de văzut cum vor reacţiona propriu-zis, în şedinţa de Consiliu Local din 29 septembrie. 

 

 Sponsorii nu au venit. Nici un leu la capitolul „venituri proprii”

 

Pe de altă parte, trebuie reamintit că în luna iulie, președintele FC Brașov, Ioan Mărginean, declara că acest club este tentant pentru sponsori. Până acum, acest lucru nu s-a văzut şi în cifrele de buget ale echipei, din moment ce pe anul în curs, la capitolul „venituri proprii”, nu este trecut niciun leu.

Practic, din informațiile financiare transmise de club către Primăria Brașov, rezultă că în acest an, clubul de fotbal va „trăi”  numai din bani publici.  

Tot în luna iulie a acestui an, primarul Brașovului, Allen Coliban, declara că „în Liga a 2-a, performanța este dependentă de banul public. Cheltuielile nu pot fi acoperite fără sprijinul autorităților locale. Sper ca în acest proiect fotbalistic să se implice și Consiliul Județean Brașov, dar și mediul privat”. De altfel, Coliban a precizat atunci că bugetul echipei pe acest sezon competițional (2021 – 2022) este de 1,5 milioane de euro.

Această declarație a fost făcută după ce tot Allen Coliban spunea, la începutul anului că banii publici ar trebui alocați numai pentru infrastructură și susținerea grupelor de copii și juniori, iar echipele profesioniste de seniori ar trebui să aibă capacitatea de a se autofinanța. E adevărat, atunci, edilul „arăta cu degetul” spre CSM Corona, în special spre echipa de fotbal, despre care a spus și că „este o rușine” pentru sportul brașovean. 

 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.