Avocatul Poporului: Suspendarea internărilor prin ordin de ministru este neconstituțională: „Dreptul oamenilor la asistenţă medicală în spitalele publice nu poate fi îngrădit”

Avocatul Poporului atrage atenţia asupra „consecinţelor dezastruoase” pe care le-ar avea suspendarea internărilor și a intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice și spune că o astfel de decizie, prin ordin de ministru, ar fi neconstituțională.
 
Instituția condusă de Renate Weber a anunțat miercuri că s-a sesizat din oficiu, în contextul declaraţiilor şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunţat luni că, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii. El a anunțat că în acest sens va fi emis un ordin pentru 30 de zile, însă până niciun Ordin al ministrului sănătăţii sau al şefului DSU nu era publicat nici în Monitorul Oficial şi nici afişat pe site-urile celor două instituţii.
 
„Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat”, afirmă Avocatul Poporului.
 
Instituția apreciază că, în situaţia în care suspendarea internărilor se va face prin act administrativ (ordin) emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) sau prin ordin al ministrului sănătăţii, acest lucru este „neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat : „Or, Constituţia României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând şi numeroase decizii ale Curţii Constituţionale (ex. Decizia nr. 457/2020).
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.