Elevii de la 5 şcoli din Braşov au contribuit la reducerea cu 600 de kg a cantităţii de CO2 emisă în atmosferă

Cinci școli din Brașov au reprezentat în acest an județul în competiția interșcolară pe probleme de mediu „Oscar, şarpele hoinar”, reuşind, prin activităţile lor ecologice reducă cu 600 de kilograme cantitatea de dioxid de carbon emisă în atmosferă. Braşovul este unul dintre cele 18 oraşe care a participat la ediţia din acest an a concursului „Oscar, şarpele călător”, fiind la cea de a opta prezenţă. Aceasta este o campanie internațională, cunoscută în europa sub denumirea de „Trafic Snake Game” (TSG), menită să îi conştientizeze pe oameni cu privire la schimbările climatice şi protecția mediului.

Ediţia din acest an a atras 1200 de elevi din Braşov

1200 de elevi de la şcolile gimnaziale nr. 3 „Gheorghe Lazăr”, nr. 6 „Iacob Mureșianu”, nr. 30, nr. 31 și Şcoala Montessori au acceptat provocarea lansată şi în acest an de ABMEE, coordonatorul local al campaniei „Oscar, şarpele călător”, astfel că, în perioada derulării TSG 2021, au reușit transformarea a peste 4.700 km în deplasări sustenabile și reducerea a peste 600 kg de dioxid de carbon. Campania a generat o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport de până la 86%.
Ediţia din acest an al campaniei, Braşovul a înscris un număr mai mic de elevi şi de şcoli, din cauza pandemiei, însă rezultatele sunt char şi aşa unele satisfăcătoare în condiţiile date. În edițiile anterioare, Municipiul Brașov a implicat aproximativ 15.000 elevi, obținând peste 80.000 km parcurși sustenabil și economii de peste 15 tone emisii de dioxid de carbon.

8 ani de campanie, 8 tone de CO2 mai puţin în atmosferă

Anul 2021 a reunit la linia de start peste 11000 elevi provenind din 18 orașe. Cele 59 școli participante au obținut, în perioada 20 septembrie-01 octombrie, transformarea a peste 95.000 km în deplasări sustenabile și reducerea a peste 1,3 tone CO2. În timpul derulării campaniei, TSG a dus la o creștere a utilizării modurilor sustenabile de transport cu 20%. Procentul deplasărilor sustenabile a continuat să crească chiar și după finalizarea campaniei ajungând până la 84% la trei săptămâni după finalizarea campaniei, demonstrând impactul pozitiv și efectele pe termen lung.

Campania Traffic Snake Game se desfășoară de opt ani în România, în toată această perioadă ajungând în peste 30 de orașe din țară. O dată cu finalizarea ediției 2021, campania a reunit în cei opt ani peste 70.000 elevi participanți care au reușit să transforme peste 500.000 km în deplasări sustenabile.

Acești opt ani de campanie (16 săptămâni efective în total) au generat o reducere de aproximativ opt tone emisii de CO2. Această cantitate de dioxid de carbon echivalează 2,6 zboruri Amsterdam-Roma, aproximativ 1,5 luni de trai în Belgia (media emisiilor generate anual este de 8 tone per capita). În România, campania TSG se derulează sub titulatura „Oscar, şarpele hoinar” și încurajează elevii, părinții și cadrele didactice să adopte mersul pe jos și cu bicicleta, sau orice mijloace de transport cu emisii reduse, atunci când se deplasează la școală. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.