Risc însemnat de avalanșe, în Munții Bucegi și Făgăraș. Până la 2.000 de metri sunt așteptate și temperaturi pozitive

Sursa foto: Avalanse în Carpati

Până în 3 ianuarie, riscul de avalanșe este însemnat (3 din 5) în Munții Bucegi și Munții Făgăraș. Astfel, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, până în 3 ianuarie, în cursul zilei, temperaturile sunt ușor pozitive în zona 1.800-2000 m, ceea ce duce la umezirea stratului. În partea superioară a stratului, la peste 1.800 m altitudine, întâlnim în continuare un strat mai instabil și cu rezistență redusă, ce depășește pe anumite pante 40 cm. În apropierea crestelor se mențin vechile plăci de vânt de pe versanții sudici, estici și sud-estici, plăci acoperite cu un strat de zăpadă recentă și care pot ceda la supraîncărcări. Pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă, care depășesc pe alocuri 2 m. La supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan pe pantele cele mai înclinate, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari pe pantele cu depozite mai însemnate. Riscul este însemnat (3).

Sub 1.800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umezit și are încă dimensiuni importante în zona
1.600-1.800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, cât și la supraîncărcări. De asemenea, în funcție de configurația terenului, avalanșe pornite la peste 1.800 m pot coborî la altitudini mai joase. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.