Sinagoga din Făgăraş a fost vandalizată în plin proces de reabilitare

După nici o lună de la finalizarea parțială a lucrărilor de reabilitare a fațadei Sinagogii din  Făgăraș, un zid al acesteia a fost vandalizat. Persoane încă neidentificate au aruncat cu o  substanță necunoscută pe întreaga latură de sud a monumentului istoric, ce face parte din patrimoniul local. Reprezentanţii Primăriei Făgăraş au anunţat că vor sesiza autorităţile competente, pentru identificarea celor care au făcut acest gest şi luarea măsurilor prevăzute de lege.

Clădirea a fost construită în 1870 și se afla într-o stare avansată de degradare în ultimii ani. În 2019 însă, au începutu o serie de lucrări de reabilitarea, ca urmare a discuțiilor pe care primarul Gheorghe Sucaciu le-a  avut cu arhitecți, reprezentanți ai ONG-urilor locale și cetățeni. În perioada 2019-2021 au avut loc trei intervenții asupra clădirii. Pentru început, cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private s-a efectuat o intervenție urgentă la acoperiș. Ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Ambulanța Monumentelor. Acum este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local. 

În luna august a anului trecut, Primăria Făgăraș a organizat – împreună cu Centrul pentru  Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, @HomeinFagaras și Institutul de  Cercetare Făgăraș – un atelier care a reunit arhitecți și studenți din Cluj, Brașov, București și  Constanța pentru realizarea unui plan de reconversie a sinagogii într-un centru cultural  internațional. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.