FOTO. Muzeul de Etnografie Braşov a achiziţionat o instalaţie de conservare unică în România. Tehnici similare sunt nelipsite de la Louvre, Biblioteca Vaticanului sau Muzeul Civilizaţiei Egiptene

Muzeul de Etnografie din Braşov este prima instituţie de profil din jueţ care foloseşte o metodă modernă de conservare a patrimoniului său. Este vorba despre o instalație de tratare în mediu anoxic (lipsit de oxigen) a obiectelor de patrimoniu, achiziţionată în toamna anului 2021.  Aparatul a costat 133.280 de lei şi a fost pus în funcţiune la începutul acestui an. Exceptând muzeul braşovean, o instalaţie similară, dar dintr-o generaţie mai veche face parte doar din dotarea Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi.  

„Aparatul este o instalație ecologică foarte eficientă și ușor de utilizat. Tehnologia care stă la baza ei a fost preluată de la o instalație similară din domeniul conservării bio a fructelor în camera cu atmosferă modificată, o tehnologie promovată de firma producătoare. Instalația se compune din trei părți principale: un computer, o cutie cu un separator molecular dotat cu compresor şi bule etanșe din folie plastic, închise ermetic, conectate la separator prin anumite racorduri și la computer, printr-un senzor cu fir”, explică dr. Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Braşov.   

Cum funcţionează aparatul?

Obiectele de patrimoniu sunt introduse în bule etanșe, racordate la separator și la computer. În cateva zeci de minute, instalația extrage aerul din fiecare bulă şi pompează în schimb azot. Un senzor verifică trei parametrii: umiditatea și procentul de azot şi de oxigen. 

Scopul este acela de a elimina oxigenul și de a crea o atmosferă modificată în care azotul ajunge la o concentraţie aproape de 100% (99%). Azotul este pompat din instalație în așa-numitele bule cu atmosferă controlată (modificată), în care concentrația de azot ajunge până la 99,9%, ceea permite restauratorilor și conservatorilor să curețe de orice infestare cu bacterii sau insecte, atât obiectele din material textil, cât și cele din hârtie și lemn. După 21 de zile în mediu anoxic, orice bacterie, orice insectă, indiferent de stadiul de dezvoltare – ou, larvă, nimfă, insectă, moare. 

Instalația foloseşte o tehnologie de top și este ecologică, utilizând ca bază aerul din atmosferă pentru a crea un mediu anoxic în bulele etanşe. Computerul verifică toți parametrii de funcționare şi cu ajutorul unui compresor și al unui separator molecular, divizează moleculele de aer în două părți principale, azot și oxigen. Separatorul păstrează azotul și elimină oxigenul în încăpere sau în atmosferă. 

Un procedeu inovator în conservarea obiectelor de patrimoniu 

Potrivit managerului instituţiei, muzeul poate oferi ca serviciu dezinfectarea prin anoxie şi publicului larg, colecționarilor și altor instituții muzeale. Procedeul previne infestarea expozițiilor de bază și a expozițiilor itinerante, prin tratamentul preventiv al obiectelor care urmează să intre în expoziții și depozite.

 

 

„Instalația este mobilă, cântărește doar 85 de kg și dispune de roţi, astfel că poate fi mutată în toate spațiile muzeului, dar şi în secțiile noastre exterioare: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului, Muzeul Etnografic «Gheorghe Cernea» din Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele. Procedeul este unul inovator și non-invaziv, fiindcă nu afectează țesutul obiectului și nici nu poluează. Mai mult, prin acţiunea azotului aparatul opreşte procesul oxidativ al obiectelor. Din acest motiv, instalația de tratament și conservare în atmosferă controlată este astăzi nelipsită din depozitele și atelierele de restaurare ale unor mari muzee din lumea, ca Louvre, Muzeul Civilizației Egiptene din Cairo, Muzeul Palatului Regal din Torino sau Biblioteca Vaticanului”, susţine dr. Alexandru Stănescu.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.