Localnicii terorizați de vehiculele de mare tonaj de pe „Drumul NATO” primesc încă un set de promisiuni de la CJ Braşov

Consiliul Judeţean evaluează două oferte pentru atribuirea contractului de reabilitare a drumului judeţean DJ 105, în zona dintre Cincu şi Cincşor, unde în urmă cu mai mulţi ani s-a produs o alunecare de teren. La termenul limită stabilit la 3 februarie 2022, s-au înscris oferte din partea Consal SRL şi din partea asocierii formate din VIADUCT SRL şi ACVA SOL, ambele intrând acum în procedură de evaluare.

Aceasta este o primă intervenţie dintr-un proiect mai amplu care vizează reabilitarea DJ105, în contextul în care de mulţi ani, localnicii din zona Voila – Cincu se plâng de faptul că mijloacele tehnice de mare tonaj care trec prin cele două localităţi, pentru a ajunge la baza NATO distrug drumul, afectează stabilitatea caselor şi produc şi un zgomot infernal, uneori chiar şi în timpul nopţii. De altfel, situaţia acestui drum a fost de mai mult timp în vederea CJ şi a Ministerului Apărării, tocmai pentru rezolva, atât problema accesului spre baza militară, cât pe cea a disconfortului adus cetăţenilor. Până acum însă, demersurile au rămas  doar la stadiul de „bune intenţii”.

Variante de ocolire pentru Cincşor şi Cincu, deocamdată la stadiul de documentaţii şi identificare a traseelor 

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, pentru DJ 105 a fost dată în lucru Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de intervenţie (DALI) la finele anului trecut. Această documentaţie a fost reconfigurată pentru a cuprinde şi elemente de studiu de fezabilitate, iar firma de proiectare a identificat pe teren o variantă de ocolire pentru Cincşor şi Cincu şi, practic, de retrasare a respectivului drum, astfel încât traficul greu, de tranzit, să fie eliminat din interiorul localităţilor.

„Refacerea drumului DJ 105, care asigură atât accesul spre judeţul Sibiu, cât şi legătura localităţilor din dreapta Oltului cu DN 1, este în atenţia noastră de mai mult timp. În acest an terminăm Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii cu elemente de studiu de fezabilitate, după care vom scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor, urmând să căutăm şi soluţia de finanţare. Ţinem cont în egală măsură de cerinţele cetăţenilor nemulţumiţi de modul în care utilajele de mare tonaj afectează intravilanul celor două sate şi de necesităţile pe care le avem de îndeplinit pentru asigurarea infrastructurii de acces în condiţii optime spre poligonul NATO”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.

Expertiza tehnică şi DALI pentru DJ105 costă peste 600.000 de lei

Contractul de servicii pentru realizarea obiectivului „Expertiză tehnică şi DALI reabilitare DJ 105 Voila (DN 1) km 0 – 18+843 limită judeţ Sibiu”, adjudecat de firma SC TQM Management SRL la finele anului 2021, este în valoare de 648.550 lei şi trebuie implementat în decurs de 6 luni. 

Serviciile contractate includ studii de teren (studiu geotehnic, studiu hidrologic, ridicare topografică pentru obţinerea vizei OCPI), expertiză tehnică, documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor, studii de impact, de coexistenţă cu reţelele de utilităţi identificate şi de descărcare arheologică. Pentru tronsoanele noi de drum, respectiv ocolitoarele localităţilor Cincşor şi Cincu, documentaţia va fi întocmită la nivel de SF, inclusiv identificarea coridoarelor de expropriere, dacă este cazul. 

Execuția lucrărilor propriu-zise mai are de așteptat, după această etapă a documentațiilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.