Viitor mai bun pentru pădurile României? Strategia Forestieră Națională, la care a lucrat și Universitatea Transilvania din Brașov, în dezbatere publică

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Banciu, a anunțat că pe site-ul ministerului pe care îl conduce a fost lansat în dezbatere publică  prima versiune a Strategiei Forestieră Naționale 2022 – 2031. Cetățenii interesați pot consulta documentul pe site-ul ministerului, la secțiunea „Transparență decizională”  și pot transmite observații și recomandări la adresa  evaluare.impact@mmediu.ro, până în data de 18 martie. 

Strategia a fost realizată de către Ministerul Mediu, Apelor și Pădurilor, în parteneriat cu cele două facultăți de profil silvic de la Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, iar pentru elaborarea ei au fost consultați factorii interesați (proprietari de păduri, ONG-uri, actori din industria lemnului). 

Prin strategie sunt propuse, printre altele, măsuri ce vizează susținerea comunităților rurale, un control mai eficient al managementului forestier, reducerea impactului exploatării pădurilor, îmbunătățirea legislației sau reducerea birocrației. 

De exemplu, în strategie sunt menționate măsuri pentru asigurarea securității energetice a comunităților locale care folosesc lemnul de foc pentru încălzirea locuințelor. În acest sens, este propusă reducerea TVA pentru lemnul de foc, dar și măsuri pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. 

În strategie sunt și măsuri ce țin de schimbările climatice, una dintre ele fiind înființarea unor culturi pentru celuloză. Acesta ar urma să înlocuiască plasticul folosit pentru ambalaje. 

De asemenea, pentru strategie este prevăzută creșterea rolului decizional al proprietarilor de pădure, dar și limitarea fragmentării proprietății, astfel încât fondul forestier să fie gestionat mai eficient. Tot pentru proprietari sunt propuse scutiri de taxe pentru „comportament responsabil”, astfel încât aceștia să nu mai considere că deținerea fondului forestier este un efort. 

Legi mai clare și mai multă transparență 

Pentru o administrare mai bună a pădurilor, prin strategie este propusă implementarea unei noi formule de calcul a cotelor de recoltă, stocarea în condiții optime a masei lemnoase (astfel încât să se reducă pierderile), dar și stimularea utilizării masei lemnoase în construcții, stoparea sub-evaluării în estimările forestiere (instrumente /sisteme pentru măsurarea digitala a volumelor). 

Nu în ultimul rând, în strategie se arată că este nevoie de clarificarea legislației (astfel încât să nu mai lase loc de interpretări), dar și de reducerea birocrației. Totodată, este propusă digitalizarea și transparentizarea sistemului de vânzare a lemnului din pădurile proprietate publică, dar și publicarea amenajamentelor silvice, a exploatărilor forestiere planificate, a autorizațiilor de exploatare, a avizelor de la administrațiile de arii protejate și a avizelor de transport de masă lemnoasă din pădurile de stat, cât și din cele private, precum și implicarea publicului la elaborarea acestora.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.