Corpul B al Spitalului Județean Brașov, funcțional după cinci ani de șantier și multe „ghinioane”

Reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov este unul dintre cele mai „longevive” proiecte implementate în Brașov. Licitația a fost lansată în anul 2014, contractul a fost semnat în anul 2015, lucrările au început în anul 2017 și au fost finalizate recent.  Acum, Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, este, din nou, funcțional. Anunțul a fost făcut joi, 7 aprilie, de președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, în timpul ceremoniei inaugurarea a Unității de Primiri Urgențe a „Județeanului”, când a prezentat investițiile în infrastructura sanitară. 

„Pentru Sănătate, de la bugetul local al Consiliului Județean Brașov, am alocat peste 40 de milioane de euro în ultimii cinci ani, sumă ce a fost investită în modernizarea și dotarea unităților medicale (…) Dacă ne referim strict la acest spital, Corpul B a fost reabilitat în urma demersurilor Consiliului Județean, printr-un program derulat de Compania Națională de Investiții. Acum, tot corpul este în condiții foarte bune și complet funcțional. De asemenea, am alocat bani și pentru Corpul A (unde s-au făcut lucrări de reabilitare, n.r.)”, a declarat Adrian Veștea. 

Două anchete DNA, Colectiv  și coronavirusul, pe lista cauzelor care au fost la întârzierea lucrărilor 

Proiectul a fost urmărit de „ghinioane”, de la anchete DNA, la probleme neanticipate ale structurii de rezistență ale clădirii, schimbarea legislației în domeniul protecției împotriva incendiilor sau neclarități în ceea ce privește situația juridică a terenurilor.

Licitațiade lucrări pentru modernizarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a fost lansată în prima parte a anului 2014, dar în toamna aceluiași an procedura a fost suspendată după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis o anchetă în care fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi încercat să atribuie contractul firmei Ramb Sistem (chiar dacă, în urma evaluării ofertelor, pe primul loc s-a clasat alt constructor).
După aproape un an, mai exact în 2015 a fost semnat și contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Romliant Construct SRL – Baia Mare şi SC Coral SRL. La momentul respectiv, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au anunțat că lucrările vor începe în anul 2016. Între timp, s-a produs tragedia de la Colectiv, astfel că legislația privind protecția împotriva incendiilor a fost modificată. În aceste condiții, administrația județeană a trebuit să refacă proiectul, adăugând o scară exterioară. Pentru construirea acesteia trebuia demolată o farmacie construită în curtea spitalului. Și modul în care a fost construită farmacia a intrat în colimatorul DNA, care, la începutul anului 2016 a început urmărirea penală împotriva fostului primar al Brașovului, George Scripcaru, și a fostului președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, cei doi fiind acuzați de abuz în serviciu (Căncescu, pentru că a atribuit nelegal terenul de 110 mp terenul, iar Scripcaru, pentru că a semnat autorizația de construire). În plus, a fost nevoie ca administrația județeană să obțină în instanță demolarea farmaciei, așa că proiectul a fost ținut pe loc până la începutul anului 2017, când a fost demolată construcția ilegală. 

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna martie a anului 2017, iar în momentul în care constructorul a intrat pe șantier a descoperit că imobilul este mai șubred decât părea, motiv pentru care pe lista de lucrări au fost trecute noi intervenții.

Următorul ghinion a apărut în anul 2020, când a început epidemia de coronavirus, care a afectat ritmul lucrărilor. Ba mai mult, în toamna anului trecut, reprezentanții Consiliului Județean Brșaov precizau că proiectul nu putea fi terminat, pentru că nu puteau fi făcute intervenții la o porțiune a holului de la parter, folosit acum ca legătură între Secţia modulară COVID (amenajată în curtea spitalului) şi Corpul B. Între timp a fost depășit și acest episod. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.