Medicii au stabilit sursa hepatitei severe acute de care suferă fetița de 5 ani. Urmează transplantul

​Fetița în vârstă de 5 ani care a fost considerată primul caz suspect de hepatită de origine necunoscută din România suferă de fapt de boala Wilson și a fost transferată vineri la Institutul Clinic Fundeni, deoarece are nevoie de transplant hepatic, anunță Ministerul Sănătății.

Fetița în vârstă de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, unde fusese internată inițial, la Institutul Clinic Fundeni, unde va fi efectuat în perioada imediat următoare transplantul hepatic. Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități, spun medicii.  

Boala Wilson, cauza hepatitei severe

Între timp a fost stabilită și cauza hepatitei severe, care este boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism.  Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică. În acest moment, fetița este internată în sectia de terapie intensivă de la Institutul Clinic Fundeni, iar în cursul zilei de azi, o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul, având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani.

În România mai sunt în acest moment 4 cazuri de copii suspecți de hepatită de origine necunoscută.

Simptome ale hepatitei acute grave, potrivit dr. Mihai Craiu: 

  • icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi, vezi poza din comentarii);
  • stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil; 
  • urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru); 
  • scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă); 
  • mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată); 
  • sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv;  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.