Mesajul lui Zelensky pentru Parlamentul României: „De la Odessa este un pas până în Moldova”. El a invocat și un episod din istoria recentă a României

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj prin videoconferință, luni seară, începând cu ora 19.00, în Parlamentul României. Președintele Ucrainei a prezentat mai imagini cu crimele pe care militarii ruşi le-au făcut în Bucha în 3 aprilie și a amintit de un material publicat de Ria Novosti, agenția de stat a Rusiei.  

„Pe site-ul Ria Novosti a fost publicat un articol care justifica genocidul asupra ucrainenilor. Numele articolului este elocvent: «Ce ar trebui să facă rușii cu Ucraina». Nu este doar un text. Acest material este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal care să îi judece pe criminalii de război ruși. Articolul prezintă o procedură clară și calculată pentru distrugerea a tot ce înseamnă ucrainean și Ucraina. Ei doresc deucrainizarea Ucrainei. Se precizează în articol că și denumirea statului nostru trebuie ștearsă. Pentru ei este de dorit și moartea în război a cât mai multor ucraineni. Toate acestea sunt scrise de agenția de stat a Federației Ruse unde nu poate fi publicat nimic fără cenzură. Vreau să mă înțelegeți corect: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis de despre războiul asupra Ucrainei și scopul acestui război. Dacă armata noastră și poporul nostru nu s-ar fi apărat, ce au făcut ei la Bucha ar fi făcut pe întreg teritoriul Ucrainei. Avem informații că au fost urmăriți învățători și profesori. Au fost omorâți toți cei care erau considerați de către ocupanți ca fiind activiști sau cei care aveau la geam simbolurile naționale ale Ucrainei”, a declarat președintele Ucrainei. 

Șeful statului ucrainean a mai spus că rușii nu se ascund nici măcar acum, când întreaga lume a înțeles ce fac, că vor să distrugă o națiune.  

„Există două explicații. În primul rând, în 1989 și-a încetat din viața Nicolae Ceaușescu (fostul președinte al Românei, până la Revoluție – n.r.). El, soția lui și Securitatea trăgeau țara în jos, o izolau. Regimul se baza pe represiune, pe putere și nu avea nimic sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim inadecvat. Dictatorul, soția lui și anturajul său nu puteau fi convinși de nimic. La fel, în prezent, în Rusia, nu pot fi convinși de nimic cei care propagă războiul, cei care dau ordine criminale. Ei au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și implementa ideile nebunești. Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde acest lucru este că ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să-i oprească, pentru că sunt slabi iar popoarele europene nu vor reuși să își apere valorile care îi unesc”, a mai spus Zelensky. 

„Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă”

În continuare, Zelensky le-a transmis parlamentarilor români: 

„Împreună trebuie să oprim acești oameni care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți Trebuie să oprim oamenii care s-au obișnuit să facă genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru? Pentru că fiecare european trebuie să înțeleagă că Ucraina nu este singura țintă a agresiunii rusești. Ocupanții ruși vor să treacă de Nikolaev, pentru a ocupa Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă și securitatea în întreaga regiune a Dunării. Acum, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și regiunii Mării Negre. Apărând libertatea Ucrainei, înseamnă să protejezi securitatea Europei”. 

Președintele Ucrainei a amintit că au fost impuse sancțiuni asupra Rusiei și, cu toate acestea, războiul durează de 40 de zile, asta după 8 ani de război în Donbas.

„Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina și cu toată Europa, de aceea trebuie privată de toate resursele, în primul rând financiare și economice. Trebuie să închideți porturile pentru navele rusești. Opriți tranzitul mărfurilor spre și dinspre Rusia. Nu importați resurse energetice din Rusia. Trebuie impuse noi sancțiuni. Fiecare politician dintr-un stat democratic trebuie să susțină Ucraina. Acum se decide cine va câștiga în acest război”, este apelul făcut de Vorodimir Zelensky. 

Nu în ultimul rând Volodimir Zelenski a mulţumit României pentru ajutorul dat cetăţenilor ucraineni care fug din calea războiului.

Mulțumesc României pentru ajutorul dat refugiaților de război. Sper ca acești oameni să se întoarcă acasă în Ucraina, iar bunătatea arătată de români e o bază pentru o apropiere și mai mare între țările noastre. Când situația ne va permite, vreau să începem un dialog cu România pentru a asigura protecția minorităților noaste naționale și să asigurăm toată susținerea necesară. Viitorul nostru e împreună într-o familie europeană. Vă mulțumesc pentru susținerea acordată pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Glorie României, glorie Ucrainei!”, a spus şeful statului ucrainean în încheierea discursului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.