Consiliul Județean Brașov, în continuare în căutarea unui teren pentru o stație de sortare și transfer în vecinătatea municipiului Brașov

Găsirea unui teren pentru realizarea unui teren pentru construirea unei stații de sortare și transfer a deșeurilor în vecinătatea municipiului Brașov  pare o misiune aproape imposibilă pentru Consiliul Județean Brașov.

Un teren care să respecte toate cerințele (parcela să aibă o suprafață mare, să fie la distanță de zonele locuite) nu este deținut de Consiliului Județean Brașov, astfel că administrația județeană a încercat să obțină de la primării un amplasament. Nici autoritățile locale nu aveau. În aceste condiții, Consiliul Județean Brașov s-a orientat spre proprietățile private din jurul Brașovului. 

Rând pe rând, variantele pentru amplasament au „căzut”, din diferite cauze: ba terenul analizat nu respecta toate cerințele, ba localnicii nu erau de acord, ba primarii evitau să se „lege la cap” cu un astfel de proiect (o astfel de investiție reprezintă o bună oportunitate pentru opoziție în a mobiliza oamenii împotriva primarului). 

De altfel, și în acest moment, Consiliul Județean Brașov încă este în căutări și are în vedere trei variante: unul în vecinătatea localității Crizbav, unul în zona Budila, iar altul la 3 km de Măieruș. Varianta optimă va fi stabilită în urma unor studii de specialitate, în care se va ține cont de costuri, de protecția mediului și de respectarea criteriilor pentru un astfel de proiect. 

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov Zoltan Szenner „terenul are suprafață de aproximativ 10 hectare și este într-o vale retrasă, respectând cerințele stabilite pentru realizarea unei astfel de investiții. Aici sunt proprietari privați, iar aceștia au încercat să speculeze pentru a obține un preț cât mai mare”. 

Realizarea stației de sortare și transfer în zona Brașov este inclusă în Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor (SMID) în Județul Brașov. Pentru realizarea investițiilor incluse în SMID, administrația județeană are în plan să  acceseze o finanțare de aproximativ 100 milioane de euro. La această stație de sortare și transfer ar urma să se selecteze deșeurile, astfel încât să scadă cantitatea depusă la deșeuri și să crească gradul de reciclare. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.