După mulți ani de litigii, Primăria Brașov vrea să cumpere Grădinița nr. 13 de pe strada Agrișelor nr. 13 din Brașov (clădirea și terenul în suprafață de 659 mp). Anunțul a fost făcut miercuri purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. Însă, până a se încheia tranzacția, vânzătorul și cumpărătorul trebuie să se înțeleagă la preț. Pentru o discuție privind prețul, Toarcea a declarat că în 4 mai, reprezentantul proprietarilor era așteptat la Primarie, pentru discuții despre preț, însă nu a venit.
Clădirea grădiniței și terenul pe care este aleea de acces au fost evaluate de experți contractați de ambele părți, iar valorile sunt destul de apropiate.
Ce sumă cere fiecare parte
Conform evaluării realizate de proprietari, valoarea totală a imobilului (valoarea de piață recomandată) este de 564.000 de euro, fără TVA, din care valoarea construcției este de 402.545 de euro, iar valoarea terenului este de 161.455 euro. Totodată, reprezentantul proprietarilor a comunicat primăriei că de la momentul la care a transmis prima ofertă de vânzare valoarea proprietăților similare a crescut cu 3,7%, ceea ce înseamnă că valoarea întregii proprietăți, construcție și teren, actualizată, este de 584.120 de euro, la care se adaugă TVA.
Valoarea rezultată în urma expertizei realizate la comanda primăriei este de 554.000 de euro, fără TVA, pentru ambele imobile, cu precizarea că evaluatorul independent a stabilit și un preț maxim la care pot fi achiziționate clădirea și terenul.
La următoarea ședință de Consiliul Local, executivul va solicita acordul pentru achiziția clădirii și terenului, în limitele maxime stabilite de evaluator.
Contractul de vânzare-cumpărare se va încheia după ce proprietarul clădirii va finaliza procedurile de intabulare, având în vedere faptul că, la acest moment, construcția nu este intabulată.
Vă reamintim că Grădinița nr. 13 funcționează într-un clădire proprietate privată, pe care municipalitatea a închiriat-o, în anul 2021, pentru o perioadă de 10 ani, după ce în anul 2020 instanța de judecată a obligat administrația publică locală să restituie în natură acest imobil.
În ceea ce privește terenul, acesta este tot proprietate privată, titular fiind o altă persoană decât cea care deține clădirea. Acesta a început în această primăvară demersurile pentru executarea primăriei (interzicerea utilizării terenului) însă municipalitatea a obținut, în instanță, o hotărâre executorie prin care îl obligă pe proprietar să permită accesul, până la soluționarea litigiului care are ca obiect constituirea dreptului de servitute de trecere.
Fii primul care comentează