Braşovul va avea din nou o cantină socială proprie. Cu peste 1,3 milioane de euro, ruina cantinei de la fostul Grup Şcolar „Astra” va fi transformată

Cantina fostului liceul Steagu Roşu se va transforma într-o cantină socială. Proiectul se află într-un stadiu incipient, Consiliul Local urmând să ia mâine în dezbatere un proiect de hotărâre pentru aprobarea studiului de fezabilitate şi a indcatorilor tehnico-economici ai investiţiei. 

Clădirea propusă pentru a fi transformată în cantină socială este cea care timp de zeci de ani a funcționat ca și cantină a fostului liceu Steagul Roșu sau Grup Şcolar „Astra”. Imobilul este într-o stare avansată de degradare, deocamdată. 

Unul dintre avantajele alegerii acestei clădiri este faptul că ea se află în apropierea Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale, unde funcționează Direcția de Asistență Socială și a viitorului Centru pentru Persoane fără Adăpost, deci, într-o zonă care este deja un centru social. Un alt avantaj este cel legat de destinația inițială, de cantină, ceea ce face mai ușoară stabilirea fluxurilor de aprovizionare, servire și debarasare.

Valoarea estimată a lucrărilor de reabilitare este de aproximativ 1,4 milioane de euro.

„De peste 10 ani nu mai dispunem de o cantină socială, ceea ce ne îngreunează foarte mult sprijinul pe care îl acordăm celor cu venituri foarte mici. În perioada în care Municipalitatea avea o cantină socială, peste 150 de brașoveni beneficiau, zilnic, de o masă caldă. Astăzi sunt cei de la «Bucuria Darului» care ne sprijină în acest demers, beneficiind și de o finanțare de la bugetul local, dar consider că este normal să ne îndeplinim această obligație, morală și legală, față de semenii noștri, de a le asigura minimum necesar pentru supraviețuire. Clădirea în care vom amenaja această cantină este într-o stare foarte proastă, dar  poate deveni un reper pentru aceste servicii, mai ales că din punct de vedere arhitectural, este o clădire foarte frumoasă. Obiectivul nostru este ca în câțiva ani să tranformăm această zonă într-un centru integrat de servicii sociale, astfel încât, indiferent de tipul de problemă socială pe care o avem, să mergem într-un singur loc”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Clădirea propusă spre reabilitare și transformare în cantină socială a fost construită între anii 1982-1985 și a funcționat ca și cantină școlară a liceului industrial, iar la momentul actual nu este utilizabilă, aflându-se într-o stare destul de precară, atât funcțional, cât şi din punctul de vedere al finisajelor, al elementelor de compartimentare și etanșeitate, al eficienței energetice, al igienei și al sănătății.

Conform expertizei tehnice, nu sunt totuși necesare lucrări de consolidare a clădirii.

Proiectul vizează reabilitarea, refuncționalizarea, modernizarea și dotarea clădirii, abandonată în 2004, pentru funcțiunea de cantină socială + spații conexe.

Regimul de înălțime al clădirii este subsol parțial + parter + etaj parțial, cu o suprafață construită desfășurată  de 2.001,00 mp. 

Durata de realizare a proiectului de investiţie este de 18 luni.
Valoarea investiţiei (construcţii şi montaj) este de 6.817.320,50 lei cu TVA inclus (1.377.486,92 euro, TVA: 219.934,89 euro).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.