Icoane din Șchei și Țara Oltului, expoziţie la Muzeul Ţării Făgăraşului

Sursa: Muzeul de Etnigrafie Braşov - FB

Expoziția „Icoane din sud-estul Transilvaniei”, realizată de Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”.

În satele tradiționale românești, vechile lăcașuri de închinăciune sunt împodobite cu pictură murală și icoane cu valoare patrimonială incontestabilă. În casele țăranilor „cu frică de Dumnezeu” pereții din odaia „cea bună” erau împodobiți cu icoane pictate pe dosul glajei, a cărei suprafață ondulată crea pe chipurile sfinților o licărire cristalină neobișnuită, explică reprezentanţii Muzeului de Etnografie Braşov.
 
Aceste obiecte sacre, în fața cărora părinții și copiii îngenuncheau cu mâinile împreunate pentru rugăciune, au fost reprezentările gândirii și imaginației zugravilor-iconari care au transpus în arta lor credințele și superstițiile satului românesc și concepțiile acestuia asupra „lumii nevăzutului”.
 
Odată cu trecerea timpului, icoanele din Schei și din Țara Oltului au pătruns în spațiul muzeal românesc, devenind obiecte de patrimoniu, unele cu valoare deosebită și altele cu valoare excepțională.
 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.