Explozie în PNL! O echipă şi-a retras membrii din funcţiile publice de conducere ale primăriei şi Consiliului Judeţean, invocând „lipsa unui parteneriat onest”. „Alegătorii noştri nu sunt de vânzare”

În timp ce la Braşov, PNL nu are nicio reacţie de partid, în ceea ce priveşte colaborarea inexistentă cu celelalte partide din administraţie publică – acceptând practic, la nivel judeţean, cam orice, la Satu Mare, conducerea filialei a luat o măsură fermă în ceea ce priveşte colaborarea în administraţia locală. Deputatul PNL Adrian Cozma a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că filiala judeţeană a PNL Satu Mare a decis în unanimitate retragerea membrilor săi din funcţiile de conducere ale Consiliului Judeţean Satu Mare şi primăria Satu Mare. Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare spune că principalele motive ale acestei decizii sunt „politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”Am luat această hotărâre din mai multe considerente, dar principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR şi lipsa unui parteneriat onest”, a spus parlamentarul liberal. 

UPDATE: 14.15:

Decizia nu a fost luată cu consultarea structurilor centrale de conducere

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi, pentru News.ro, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din Consiliul Judeţean şi primăria Satu Mare, că această decizie nu a fost luată cu consultarea vreunei structuri centrale de conducere a partidului şi în general conducerea partidului nu se implică în politica de alianţe la nivel local. Stroe a mai anunţat că liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma va fi solicitat de către conducerea centrală a PNL să lămurească această situaţie, funcţionarea coaliţiei nefiind afectată de acest caz.

**

Adrian Cozma a spus că „UDMR nu a luat în calcul cel mai important element, şi anume că cei din PNL Satu Mare sunt preocupaţi de atingerea unor obiective asumate în campania electorală şi nu stau legaţi de funcţii politice”. 

„Cu sau fără funcţiile de viceprimar şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, PNL Satu Mare îşi va duce aportul în realizarea unor obiective cu adevărat importante pentru municipiu şi judeţul Satu Mare. Alegătorii noştri nu sunt de vânzare, cei care au votat PNL la alegerile din 2020 nu sunt de vânzare şi nu tranzacţionăm voturile celor care şi-au pus încrederea în noi”, a mai afirmat deputatul Cozma. 

Cozma a mai declarat că „PNL Satu Mare nu participă şi nu doreşte să participe la decizii care nu respectă legea, contrare Constituţiei şi care ar crea mai multe probleme decît aparent rezolvarea unor probleme pentru municipiului Satu Mare”, precizând că PNL nu poate gira anumite derapaje ale administraţiei totalitare UDMR”

Adrian Cozma a menţionat că printre motivele acestei rupturi se află utilizarea limbii române în administraţie, fiind condamnaţi în mai multe cauze pentru lezarea acestui drept. 

„Condiţie la angajarea în primăria Satu Mare, cunoaşterea limbii maghiare. (.) Nu poţi să stabileşti un astfel de criteriu în cazurile în care nu se impune şi nu este vorba de un post cu relaţia cu publicul”, a spus el. 

Cozma a precizat că un alt motiv este ”încălcarea repetată a accesului la informaţii publice”.  

„Acţiunea noastră de astăzi nu este îndreptată împotriva cuiva. (..) Noi dacă avem o dispută cu UDMR, în niciun caz nu avem vreo problemă sau ambiţie faţă de etnicii maghiari, pe care îi respectăm şi cu care trăim într-o comuniune perfectă. Noi avem o dezbatere, avem o competiţie pe idei şi pe proiecte cu un partid, numit UDMR, care s-a dovedit, are dublă comandă. Este şi în majoritatea din guvernul României, dar în special face parte din guvernul de la Budapesta”, a mai spus preşedintele PNL Satu Mare.

Dacă la Satu Mare se pune problema unei decizii „de grup”, ca urmare a măsurilor impuse de UDMR, la Braşov PNL – ca partid, pare umilit din punct de vedere politic de USR şi PSD. Cele două concurente în Consiliul Local Braşov şi Consiliul Judeţean au opinii asumate de la vârful conducerii judeţene sau municipale, în timp ce liberalii nu reuşesc să îşi arate traiectoria deciziilor politice de partid, având doar opinii „răzleţe” exprimate pe reţelele sociale de către aleşii din CL sau CJ, în funcţie de situaţia dată. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.