Gazprom estimează că prețurile gazelor vor putea crește cu încă 60% în Europa începând din această iarnă

Gazprom a anunțat marți într-un comunicat de presă că prețurile gazelor naturale în Europa ar putea creşte cu 60% în această iarnă, deoarece gigantul energetic de stat încetineşte exporturile către Europa.

Preţurile la gaze în Europa au depăşit 2.500 de dolari (pe 1.000 de metri cubi). Potrivit estimărilor conservatoare, dacă această tendinţă va continua, preţurile vor depăşi 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi în această iarnă, a anunțat Gazprom într-un comunicat lamsat marți.

Fluxurile de gaze naturale din Rusia către Europa au scăzut de la începutul războiului., după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, şi după ce sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1, acestea ducând implicit la creșterea prețului de gaze naturale

Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.

Consumatorii din Europa se pregătesc pentru o creștere considerabilă a facturilor de gaze, deşi guvernele intensifică ajutorul pentru aceștia, pentru a putea face faţă inflaţiei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.