Înfrângere pentru primarul Brașovului în închiderea depozitului de deșeuri menajere de la Timiș-Triaj? Primarul dă semne că „bate în retragere”

"Războiul" cu Fin-Eco a început încă din perioada de precampanie, când Allen Coliban (pe atunci senator) şi echipa sa erau foarte activi pe subiectele de mediu - favorite fiind închiderea depozitlor de deşeuri şi mirosurile din oraş

Primarul Brașovului, Allen Coliban, pare a fi în pragul unei înfrângeri usturătoare, iar de data aceasta nu este vorba de o bătălie cu „circ” în războiul cu aleșii locali din „Coaliția sabotării brașovenilor” (PSD și PNL) – cum o numesc useriștii.  De data aceasta, primarul ar putea fi pus în situația de a „înghiți în sec” și de a face ceea ce a spus că nu va face: să preia închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere de la Timiș-Triaj, așa cum ne-au declarat mai multe surse.

În cei doi ani de mandat  primarul Allen Coliban a tot spus că nu va face acest lucru și anunța, în primul rând, procese împotriva firmei Fin-Eco, despre care susținea că are obligația realizării lucrărilor.

Totuși, Primăria Brașov a început deja demersurile  pentru închiderea depozitului neconform de deșeuri menajere. 

Astfel, încă din luna iunie a acestui an, Primăria Brașov – Serviciul Investiții, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) o adresă prin care solicita obținerea acordului de mediu pentru proiectul „Obținere AC (autorizație de construire – n.red.) pentru închiderea definitivă a depozitului de deșeuri menajere Timiș-Triaj și înființare spațiu verde pentru zonă de agrement”. 

Ulterior, în 12 iulie 2022, APM Brașov a emis Decizia etapei de evaluare inițială, urmând a se derula procedura de obținere a acordului de mediu conform prevederilor Legii nr. 292/2018-Anexa 5, similar cu procedura care s-a parcurs pentru închiderea depozitului industrial (pentru care a fost emisă decizia de încadrare și a cărei închidere a fost asumată de municipalitatea brașoveană). 

Doi ani pierduți din orgoliu? 

La începutul anului 2020, Primăria Brașov anunța că va închide ambele depozite neconforme de deșeuri (lucrări de reconfigurare, de drenare a apelor pluviale și alte intervenții prin care aceste depozite să nu reprezinte un pericol pentru mediu), apoi le va transforma într-o zonă de agrement.

După alegerile locale din acel an, optica s-a schimbat. Noul primar, Allen Coliban, aflat în război deschis cu Fin-Eco (una din temele sale din campania electorală) a anunțat că Municipalitatea își asumă numai închiderea depozitului de deșeuri industriale nepericuloase, iar cel de deșeuri menajere trebuie închis de Fin-Eco. Argumentul lui Coliban era că la începutul anilor 2000, prin autorizațiile pentru deschiderea depozitului ecologic de deșeuri menajere de la Săcele, compania Fin-Eco era obligată să închidă depozitul de deșeuri menajere de la Timiș Triaj, care, este în proprietatea Municipiului Brașov. Din acel moment lucrurile s-au împotmolit. Fin-Eco nu a spus „Da”, iar negocierile dintre municipalitate și administratorul depozitului nu au avut niciun rezultat. 

Reprezentanții diferitelor instituții (inclusiv Ministerul Mediului) i-au recomandat de multe ori primarului Allen Coliban că cea mai rațională soluție este să preia acest proiect, să facă lucrările, apoi, dacă vrea, având la îndemână autorizațiile din anii 2000 și alte documente, se poate îndrepta în instanță împotriva Fin-Eco, pentru a recupera sumele investite.

Mult timp, primarul  a respins o astfel de variantă, pe care specialiștii o considerau cea mai rapidă pentru evitarea unor sancțiuni din partea instituțiilor europene.

Care este miza acestui proiect? 

Cele două depozite de deșeuri de la Timiș – Triaj sunt pe lista celor pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infrigement împotriva României, asta după ce țara noastră nu le-a închis în termenul stabilit prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Ba mai mult, Comisia Europeană a chemat România în judecată pentru că nu a închis depozitele neconforme și nu este exclus ca țara noastră să fie amendată. După ce a fost deschisă acțiunea în instanță, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat că eventualele amenzi vor fi imputate celor vinovați, în cazul de față municipiul Brașov, iar sancțiunile europene sunt drastice, poate chiar mai mari decât costul închiderii.

De altfel, costul închiderii celor două depozite de la Timiș-Triaj va fi mult mai mic decât se estima inițial, pentru că pentru acestea, Guvernul a aprobat un act normativ care permite „închiderea simplificată”, asta pentru că, în urma unui bilanț de mediu, a reieșit că sunt inerte (nu mai reprezintă un pericol pentru mediu).  

În cazul depozitul de deșeuri industriale, Primăria Brașov și-a asumat ca termen de închidere luna decembrie a anului 2023 și, cel mai probabil, același termen va trebui respectat și în cazul fostei rampe de menajere, însă, având în vedere că mai sunt de parcurs destule etape birocratice, finalizarea lucrărilor până la finalul anului viitor pare o misiune imposibilă. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.