Echipamentele de radionavigație au început să ajungă la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Din 12 decembrie încep testele cu o aeronavă specială

Producătorul italian Thales a început să livreze echipamentele de radionavigație pentru Aeroportul Internațional Brașov. Primul dintre ele, echipamentul de radionavigaţie DVOR,  a ajuns pe amplasamentul Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav în 23 septembrie. De asemenea, potrivit anunțului președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Vetea, în zilele următoare se va face şi livrarea echipamentului ILS.

„Instalarea celor două echipamente de radionavigaţie o va realiza asocierea UTI – BOG’ART, iar punerea în funcţiune şi testarea lor vor fi efectuate de experţii producătorului italian. În cursul lunii octombrie aşteptăm livrarea echipamentului DME, care va fi amplasat şi el în perimetrul Aeroportului. În perioada 12-19 decembrie avem planificată verificarea din zbor a echipamentelor de radionavigaţie, cu ajutorul unui avion de calibrare al Autorităţii Aeronautice Civile Române. Zborurile de calibrare nu se pot executa fără a avea echipamentele de radionavigaţie instalate, în mod special partea de comunicaţii sol-aer. Avionul de calibrare va verifica şi va ajuta la calibrarea echipamentelor de radionavigaţie, va verifica dacă procedurile de zbor pot fi executate în siguranţă şi dacă au acoperire de semnal în tot spaţiul aerian controlat pentru Aeroportul Braşov. Cu această ocazie vor fi realizate reglajele finale ale echipamentelor şi respectarea cerinţelor privind procedurile instrumentale de zbor elaborate pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. ”, a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. 

„Facem toate demersurile necesare pentru ca Aeroportul să fie funcţional în luna iunie 2023”

Reprezentantul administrației județene a menționat că după validarea din zbor a echipamentelor şi a procedurilor de zbor, urmează instruirea controlorilor de trafic pentru a le folosi corespunzător, iar de acest lucru se va ocupa ROMATSA, la începutul anului viitor. Tot la începutul anului 2023 se vor publica în AIP datele de aerodrom, datele privind spaţiul aerian şi procedurile de zbor, astfel încât toate companiile aeriene să le cunoască şi astfel să se pregătească în mod corespunzător pentru operare.
Această etapă va dura 60 de zile, iar în paralel vom parcurge celelalte etape procedurale care ţin de certificarea infrastructurii şi a echipamentelor aeroportuare, demersuri absolut necesare pentru operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.
 
 
Pe de altă parte, șeful administrației județene a precizat că lucrările la clădirea de contingență (unde va fi aparatura necesară dirijării de la distanță a traficului aerian) sunt în grafic. 
 „Facem toate demersurile necesare pentru ca Aeroportul să fie funcţional în luna iunie 2023”, a încheiat Veștea. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.