Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru, mutată la 70 de kilometri distanță de Brașov

Unitatea de Asistență Medico-Socloală  de Pneumoftiziologie de la Sânpetru va fi mutată în satul Dacia (comuna Jibert), la 70 de kilometri distanță de Brașov, în clădirea fostului Centru de plasament din localitate. Decizia a fost votată miercuri, 31 august, de consilierii județeni brașoveni, după dezbateri de câteva minute, întrerupte în momentul în care vicepreședintele Consiliului Județean Brașov,Todorică Șerban (care a condus ședința în absența președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea), a supus votului proiectul. 

Conform proiectului de hotărâre, odată cu mutarea la Dacia, Unitatea de Asistență Medico Socială va trece printr-o restructurare și reorganizare. Mai exact, unitatea are în prezent 110 paturi, iar numărul acestora ar urma să se reducă temporar la 34. 

Mutarea efectivă a activității nu se va putea face imediat, astfel că, în funcție de starea lor de sănătate, pacienții unității de la Sânpetru ar urma să fie transferați la alte unități sanitare (Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase sau Spitalul de Psihiatrie și Neurologie) sau centre de îngrijire din județ. 

În ceea ce-i privește pe angajați, cei care nu vor să lucreze la Dacia, la 70 km de Brașov, vor putea cere transferul la alte unități. 

Pe de altă parte, în documentație se arată că la unitatea medico socială de la Sânpetru, costurile sunt mult prea mari. 

De ce se mută CJ unitatea de la Sânpetru? 

Tot în documentația aferentă hotărârii de Consiliu Județean se arată că imobilele de la Sânpetru ar urma să fie preluate de Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie, care a rămas încă din luna martie fără pavilionul de pe strada Mihai Eminescu (clădire privată, din care spitalul a fost evacuat în luna martie a acestui an), iar în prezent secțiile din pavilionul amintit funcționează în clădirea de pe strada Prundului din Brașov. Planul administrației județene este ca aceste secții să fie mutate la Sânpentru, în locul spațiilor evacuate de Unitatea de Asistență Medico Socială. 

Proiect criticat de USR: li se va oferi cazare salariaților? 

Mutarea Unității Medico Sociale de la Sânpetru a fost contestată de consilierii județeni ai USR. Printre altele, consilierul județean Marius Stoianovici (USR) a întrebat dacă salariații, mulți din municipiul Brașov, vor trebui să facă naveta 70 de kilometri, până la Jibert sau dacă li se va oferi cazare, însă nu a primit un răspuns acestor întrebări. 

Pe de altă parte, el a spus că unitatea de la Sânpetru putea fi mutată în cele trei clădiri din Stejăriș, aflate în proprietatea Județului Brașov, acestea urmând a fi eliberate de Spitalul Clinic de Pneumofrtiziologie și Boli Infecțioase. De asemenea, pentru mutarea secțiilor de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie, el a propus extinderea secției exterioare de la Colonia 1 Mai (Comuna Vulcan).  De altfel, consilierii județeni ai USR s-au abținut de la vot. 

De cealaltă parte, consilierul local Vasile Ungureanu a spus că angajații de la Sânpetru au salarii mult mai mari decât colegii din alte unități. Printre altele, ei beneficiază de un spor de izolare chiar dacă, a menționat alesul județean, unitatea de la Sânpentru este „într-un cartier al Brașovului”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.