Ucrainenii au solicitat o școală ca în țara lor la Brașov. Care a fost reacția IȘJ Brașov

În județul Brașov sunt câteva sute de copii din Ucraina care, la fel ca cei români, ar trebui să înceapă școala. Numai că, în acest moment, lucrurile nu sunt foarte clare.  Doleanța ucrainenilor din Brașov este înființarea unui hub educațional în sistem ucrainean. IȘJ Brașov i-a direcționat către instituțiile abilitate pentru a rezolva această problemă. 

Integrarea elevilor ucraineni într-o formă de învățământ în țara noastră nu este tocmai simplă, principala problemă fiind faptul că ei nu cunosc limba română.  Conform estimărilor Direcției de asistență Socială Brașov, în Brașov erau în jur de 1.000 de elevi din Ucraina care vor să își continue studiile,  apoi numărul lor s-a redus la 800, iar zilele trecute a ajuns la 420. 

„Aceștia trebuie să cunoască limba română pentru a fi înscriși la școală, pentru a putea fi evaluați. De asemenea, pentru a fi înscris într-o școală, un elev străin este, pentru o perioadă, elev audient. Mai exact, el merge la școală, asistă la ore și se acomodează cu sistemul românesc. În primăvară, reprezentanții Direcției de Asistență Socială Brașov s-au asigurat să organizeze cursuri de limba română pentru tinerii ucraineni”,  a explicat inspectorul școlar general al județului Brașov, Ovidiu Tripșa. 

Elevii rămași în Brașov doresc să continue studiile în sistem ucrainean, a mai spus reprezentantul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov (IȘJ). 

„În acest sens, reprezentanții refugiaților din Ucraina au solicitat înființarea, la Brașov, a unui hub educațional.  Au solicitat spații pentru a putea organiza o astfel de unitate. Eu i-am îndreptat către instituțiile abilitate să rezolve o astfel de problemă. Pe de altă parte, sunt părinți care au solicitat direct la școli sau la Inspectoratul Școlar al Județului Brașov cereri echivalarea studiilor, pentru ca elevii să continue studiile în sistem românesc”, explicat Tripșa. 

 În ceea ce-i privește pe copii de grădiniță, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov a aprobat încă din primăvara acestui an înființarea a trei grupe în unitățile din județul Brașov. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.