VIDEO. Brașoveanul Dumitru Prunariu, primul român în spațiul cosmic, împlinește 70 de ani

Dumitru-Dorin Simion Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. La vârsta de 28 de ani, a devenit primul şi singurul cosmonaut român, după ce a zburat la bordul Soiuz 40 până la complexul orbital Saliut 6 într-o misiune cosmică ce a durat aproximativ 8 zile. La Brașov, este cetățean de onoare al municipiului, are o casă memorială în Noua, iar anul trecut, a fost primit la Aula Universității Transilvania, pentru a relata cum a fost primul zbor al unui român în spațiu, la împlinirea a 40 de ani de la evenimentul din 1981.  (Detalii AICI). 

FOTO&VIDEO. Cosmonautul Dumitru Prunariu, întâmpinat la Brașov de un tânăr cu o colecție impresionantă de timbre. Băiatul a venit de la Sinaia, pentru întâlnirea de la Aula Universității Transilvania

Absolvent al actualului Colegiu de Informatică ”Grigore Moisil”

Dumitru Prumariu a urmat cursurile Liceului de Cultură Generală nr. 4, actualul Colegiu de Informatică , potrivit http://www.aero.pub.ro/. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din Bucureşti şi Braşov. În 1985, a devenit doctorand în cadrul Institutului de Aviaţie din Bucureşti, iar în 1999 a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în specialitatea ”Dinamica sistemelor aerospaţiale”.

A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internaţional de Formare şi Management în Aviaţie din Montreal (Canada, 1991).

A lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcţii aeronautice IAR Ghimbav (1976-1977). A urmat cursurile Şcolii militare de ofiţeri în rezervă, pe care a absolvit-o în 1977. În 1978, a fost selecţionat în cadrul grupului de candidaţi cosmonauţi români pentru programul ”Intercosmos”. În 1978 a devenit ofiţer activ al armatei române.

Între anii 1978 şi 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip ”Soiuz” şi laboratoare speciale de tip ”Saliut”, la Centrul de pregătire a cosmonauţilor ”Iuri Gagarin” de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.

Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora României), a decolat în spaţiul extraterestru cu nava ”Soiuz 40”, care a efectuat joncţiunea cu complexul orbital ”Saliut 6-Soiuz-T4”.

Dumitru Prunariu a făcut 11 experimente științifice românești în spațiu, pe durata zborului

Alături de echipajul staţiei, alcătuit din comandantul Vladimir Kovalionok, secondat de inginerul de bord Victor Savinîh, Dumitru Prunariu a realizat pe durata zborului un număr de 11 experimente ştiinţifice româneşti, 4 propuse de partenerii de zbor şi alte câteva experimente nefinalizate de echipaje Intercosmos anterioare. Experimentele au făcut parte atât din categoria celor de fizică şi tehnologie cosmică, cât şi din cea a ştiinţelor medicale şi biologice. S-au realizat, între altele, studiul câmpului magnetic al Pământului şi influenţa lui asupra organismelor vii, identificarea unor forme noi de existenţă a materiei nucleare, investigarea modificărilor circulaţiei sanguine cerebrale, centrale şi periferice, notează rosa.ro. Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981, la ora 16,58 (ora Bucureştiului), după 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde petrecute în spaţiu. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român şi al 103-lea cosmonaut din lume care a ieşit în spaţiul cosmic.

Reîntors în ţară, Dumitru Prunariu a fost, între anii 1981 şi 1989, instructor-şef la Comandamentul aviaţiei militare şi profesor asociat la Facultatea de Aeronave din Institutul Politehnic Bucureşti.

La 7 ianuarie 1990, a fost numit adjunct al ministrului Transporturilor şi şef al Departamentului Aviaţiei Civile, funcţie deţinută până în 16 iulie 1991. În toamna anului 1991, a revenit în Comandamentul aviaţiei militare.

În anul 1992, a devenit membru în Biroul Permanent al Agenţiei Spaţiale Române, iar din 1998 până în 2004 a ocupat funcţia de preşedinte al agenţiei. În prezent, este preşedinte onorific al Agenţiei Spaţiale Române.

Începând cu anul 1992, reprezintă Guvernul României la sesiunile Comitetului ONU pentru Explorarea în Scopuri Paşnice a Spaţiului Extraatmosferic (COPUOS). În anul 2003, a fost ales, prin consensul a 65 de state membre, preşedintele Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea în Scopuri Paşnice a Spaţiului Extraatmosferic pentru perioada 2004-2006. Pentru o perioadă de doi ani (iunie 2010 – iunie 2012) a fost ales prin consensul celor 70 de state membre preşedintele COPUOS.

Din anul 1993, este reprezentant permanent al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic la sesiunile COPUOS.

În 1999, a absolvit cursurile Colegiului Naţional de Apărare. În paralel, predă un curs de Geopolitică şi Spaţiul Cosmic în cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

În anul 2000, a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în rang de Mare Ofiţer, iar Ministrul apărării naţionale i-a conferit, la 19 mai 2011, Emblema ”Onoarea Armatei României”, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României.

Dumitru Prunariu, ambasador în Federația Rusă, timp de un an

La începutul anului 2004, Dumitru Prunariu a fost numit ambasador în Federaţia Rusă, fiind rechemat în ţară la 24 mai 2005.

La data de 25 octombrie 2000, prin Decretul nr. 422 al Preşedintelui României, comandorul Dumitru Prunariu a fost înaintat la gradul de general de flotilă aeriană (general cu o stea). Ulterior, prin Decretul nr. 680 din 24 octombrie 2003, a fost avansat la gradul de general-maior de aviaţie (general cu două stele). În prezent, este general-locotenent cu trei stele, în retragere, în urma Decretului prezidenţial nr. 1032 din 2015.

Este membru al Comisiei de astronautică şi aeronautică a Secţiei de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române, al Federaţiei Aeronautice Internaţionale; membru corespondent al Academiei Internaţionale de Astronautică (din 1992), membru în Comitetul Naţional Român al Comitetului pentru Cercetarea Spaţiului Cosmic – COSPAR (1994). Este vicepreşedinte al Comitetului de Relaţii Internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene. 

Cetățean de onoare la CLuj, Brașov și Mediaș

Din mai 2002, Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Ştiinţe înregistrată în California (SUA). De asemenea, este cetăţean de onoare al câtorva oraşe şi municipii: Cluj, Braşov (1999), Mediaş (2002).

Sursa: Agerpres

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.