Părinții elevilor de la Școala Gimnazială nr. 2 și cei ai gimnaștilor sunt derutați în ceea ce privește sala de sport de la această unitate școlară, chiar dacă proiectul este aproape finalizat. Părinții elevilor spun că li s-a comunicat că sala de sport va fi folosită pentru orele de educație fizică din orar, iar părinții gimnaștilor susțin că li s-a spus că va fi o sală destinată antrenamentelor de inițiere și performanță.
Aceste lucruri le-au povestit părinții din ambele tabere vineri, când au discutat la Școala Gimnazială nr. 2 cu primarul Brașovului, Allen Coliban.
„Copilul meu este vicecampion național la categoria lui de vârstă. S-a deschis o oportunitate de a avea o sală nouă, modernă, dar în acest moment se pare că părerile sunt împărțite. Reprezentanții școlii spun că a fost gândită ca sală polivalentă, iar cei care fac performanță în gimnastică se pare că nu vor mai putea face. Noi nu suntem împotriva folosirii sălii de către elevi, doar că părerile sunt împărțite. Nici măcar autoritățile nu mai știu ce ar trebui să fie aici. Noi, părinții copiilor gimnaști am fost informați că în curând vom avea o sală nouă, performantă, la nivel european, printre cele mai moderne din România în care se va putea practica această ramură sportivă. Asta știam noi, încă de la început. Au fost și interviuri date. Eu nu am stat să analizez. Poate că ar trebui analizată mai atent documentația”, a declarat Marius Chițu, părintele unuia dintre copiii gimnaști.
Cum vede părintele unui gimnast rezolvarea problemei
În opinia lui Marius Chițu problema ar putea fi rezolvată destul de ușor. El spune că soluția ar fi fost comunicată:
„Noi știam că atunci când se termină noua sală, cea veche se va transforma în sală de sport pentru Școala Gimnazială nr. 2, după ce se scot aparatele. Decât să cheltui sume mari, pentru a transforma actuala sală într-un polivalentă, eu cred că într-o lună ar putea fi readaptată sala veche, cu niște costuri mult mai mici”.
A fost o „comunicare duală”, este opinia părintelui unui elev
Pe de altă parte, Sorin Maleș, care a spus că de două luni a fost mandatat să îi reprezinte pe părinți în problema Școlii Gimnaziale nr. 2, susține că a descoperit că a fost o „comunicare duală”.
„Școlii i s-a spus că va fi o sală multifuncțională. S-a înțeles faptul că se vor practica sporturile generale. Ulterior, din 2021, au apărut în presă declarații că sala va fi una de gimnastică. Din ce am aflat, directoarea școlii a solicitat documentația tehnică și am înțeles că nu s-au primit răspunsuri clare. Acum, s-au mai clarificat lucrurile, vedem și stadiul lucrărilor, dar vedem că este pe terenul școlii, este de gimnastică și privează 1.500 de elevi de posibilitatea efectuării orelor de sport în condiții optime. Nu cred că este corectă o investiție atât de mare, chiar și pentru competiții naționale și internaționale. Cred că se putea face o treabă mai bună, într-un alt loc, pentru acești sportivi”, a declarat acesta.
Dacă problema nu va fi rezolvată, Sorin Maleș avertizează că vor fi deschise procese:
„Dacă problema nu este rezolvată pe cale amiabilă, astfel încât să fie toată lumea mulțumită, următorul pas pentru noi este acționarea în instanță a Primăriei, ceea ce ar putea duce inclusiv la blocarea proiectului. Cred că ar putea ieși la iveală probleme de legalitate, pentru că nu cred că CSȘ Brașovia putea cere construirea unei săli de sport în incinta școlii. Nu mă refer doar la cei 1.500 de elevi care sunt acum, ci și de generațiile viitoare”.
Micii gimnaști, într-o pauză prelungită
În prezent, sala veche de la Școala Gimnazială nr. 2, unde gimnaștii de la Clubul Sportiv Școlar Brașovia s-au pregătit începând din anul 1974, nu este folosită.
„În acest moment, gimnaștii nu se mai antrenează nicăieri. Sala veche este închisă. Doamna directoare a școlii nu a mai permis accesul. Din ce am înțeles, s-a topit un cablu, pentru că nu s-a mai dat căldură prin agent termic și a trebuit să se folosească aeroterme”, a povestit Marius Chițu.
Faptul că în sala de sport veche nu mai intră gimnaștii a fost confirmat de directoarea școlii, Agurița Șerban.
„Acolo s-a topit panoul electric, pentru că au folosit tot felul de aparate de încălzire, iar din cauza suprasolicitării, instalația, care este foarte veche, s-a topit. Nu aș fi știut, dacă nu veneau cei de la Electrica în curtea școlii, pentru a-mi spune că am reclamat o defecțiune. Nici nu știam, pentru că nu am fost informată de conducerea CSȘ Brașovia. În cazul în care se întâmpla ceva, eu răspundeam. Din cauza faptului că sala este foarte veche, eu nu am mai încheiat un protocol cu CSȘ Brașovia din anul 2019 sau 2020. În continuare, ei au folosit sala. Ba mai mult, am aflat că a intrat și un alt club, privat, fără ca eu să știu, fără a plăti nimic, iar toate costurile erau suportate de noi, din standardul de cost per elev. Dacă mă întrebați pe mine, vechea sală de sport nu este funcțională. Este într-o stare avansată de degradare”, a declarat directoarea.
Problema cu instalația electrică a apărut pentru că la sala de sport nu mergea sistemul clasic de încălzire. Conducta de apă caldă care alimentează caloriferele are probleme, însă, deși au fost făcute săpături, nu a fost descoperită avaria.
Reamintim că în ultima ședință de plen a Consiliului Local, a fost aprobată alocarea unei sume de 60.000 de lei, pentru realizarea unei expertize din care să rezulte soluția tehnică necesară adaptării sălii, astfel încât aceasta să fie folosită pentru orele de sport ale elevilor.
Lucrările la noua sală au început în anul 2021, iar de atunci, Primăria Brașov nu a considerat că este o problemă în ceea ce privește acest proiect. Ba mai mult, potrivit unor surse, a fost purtată o corespondență cu Federația Română de Gimnastică, pentru a se stabili lucrările și dotările necesare omologării noii săli. Explicația primarului Brașovului pentru lipsa de reacție de până acum este că a așteptat ca imobilul să fie ridicat, pentru că altfel exista riscul să rămână cu o clădire parțial construită, ce ar fi trebuit conservată.
Fii primul care comentează