Primarul Brașovului, provocat să facă istorie la cea de a 500-a aniversare a Cetățuii de pe Dealul Straja. Ce șanse are să respecte termenul?

După ce avocații au câștigat în instanță „bătălia pentru Cetățuia de pe Dealul Straja”, acum este rândul autorităților locale să redea strălucirea acestui monument. Provocarea a fost lansată de avocatul Adrian Rusu, cel care a obținut din partea instanțelor (Tribunalul Brașov, Curtea de Apel Brașov, Înalta Curte de Casație și Justiție) sentințele prin care fortăreața a trecut din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a Statului Român. 

„În 2024, adică peste doi ani, se împlinesc 500 de ani de la construirea potcoavei cetății (în jurul căreia a fost extinsă fortificația – n.red.). Vă provoc la un exercițiu istoric, ca la celebrarea celor 500 de ani, de când Cetățuia și-a deschis porțile, să o puteți redeschide în numele brașovenilor, cu investiții masive, prin care să redați acestei cetăți sclipirea și importanța pe care a avut-o de o jumătate de mileniu. Brașovul se va putea alătura, astfel, orașelor cu cetăți reprezentative, cum este cazul Făgărașului, Neamțului, Sucevei. Tot ca cifră rotundă, anul 1824 a fost ultimul an în care la Cetatea Brașov au fost aduse tunuri. În anul 2024, după 300 de ani, putem să aducem în cetate turnuri, aducă să le recondiționați și să putem privi din ele orașul și să ne putem bucura de istoria lui”, a declarat avocatul Adrian Rusu.

Ce mai are de făcut Primăria Brașov pentru a respecta dorința avocatului 

Până să fie redeschisă Cetățuia, cu investiții masive finalizate, așa cum ar vrea avocatul Adrian Rusu, Primăria Brașov mai are de parcurs destule etape.  Astfel, potrivit declarației primarului Brașovului, Allen Coliban, în primă fază, Statul Român trebuie să transfere dreptul de proprietate asupra monumentului, care se va realiza printr-o hotărâre de Guvern. 

De asemenea, în primă fază vor fi făcute lucrări de punere în siguranță, astfel încât să fie oprit procesul de degradare.

„Va fi emisă o decizie a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în baza căreia să se poată realiza lucrările în regim de urgență pentru punerea în siguranță a monumentului. Aceste intervenții ar urma să înceapă în următoarele luni, după ce va fi rezolvată problema proprietății”, a declarat Coliban. 

Ulterior, va fi pregătit și proiectul de reabilitare, iar pentru a se găsi cele mai bune soluții, reprezentantul Primăriei Brșaov a anunțat că a început deja discuțiile cu Ordinul Arhitecților din România. 

În ceea ce privește destinația Cetățuii, în acest moment, Primăria Brașov nu știe ce va face cu ea.

„Cred că acesta este un bun subiect pentru o dezbatere publică amplă”, a încheiat Coliban. 

Șansele ca dorința avocatului să fie respectate sunt destul de mici, având în vedere că este nevoie de numeroase proceduri (emiterea unor acte normative, organizarea unor licitații și dezbateri, derularea unor lucrări), iar Primăria Brașov nu excelează la capitolul rapiditate. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.