Tancurile franceze, pe rută ocolitoare de la Voila la Cincu, din cauza infrastructurii rutiere din județul Brașov

Foto: Etat-Major des Armees

Cel de-al doilea convoi cu tehnică militară franceză, constând într-o companie de tancuri Leclerc, a ajuns pe calea ferată în gara Voila, județul Brașov, miercuri, 16 noiembrie. Tehnica militară a intrat în țară în de 14 noiembrie, pe la punctul de trecere al frontierei Curtici, județul Arad, și este destinată completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP) dislocat în Cincu.

Ajunse în județul Brașov, la Gara Voila, unde este amenajată rampa pentru descărcarea tehnicii militare necesare bazei de la Cincu, tancurile franceze vor face un „ocol”. Mai exact, transporturile agaparitice se fac pe DN 1, pe traseul Voila – Sibiu, apoi pe drumuri județene, pe ruta Sibiu – Agnita – Cincu.

De ce este făcut ocolul

Transportul tancurilor nu se poate face direct între Voila și Cincu, pentru că nu există infrastructură rutieră care să facă față. De altfel, până la finalizarea lucrărilior la noul pod de peste râul Olt, dintre Voila și Cincșor, circulația între cele două localități se face pe un drum comunal pe care s-a turnat recent numai stratul de asfalt de bază. De asemenea, la intrarea în cincșor este un pod cu restricție de tonaj de 12 tone, în condițiile în care un tanc Lecrec are în jur de 60 de tone.
Din Franța până la Voila, transoportul tancurilor a durat o săptămână, din care două zile pe teritoriul României.

Primele mașini blindate au ajuns în România în 23 octombrie

Conform informațiilor Ministerului Apărării Naționale, primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate, a sosit în România pe 23 octombrie. Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.