Primar PNL din judeţul Braşov, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, pentru furt calificat şi abuz în serviciu. Alături de el a fost condamnat şi ginerele său

Un primar PNL din judeţul Braşov a fost condamnat în prima instanţă la 3 ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru furt calificat. Este vorba despre Manea Mircea Ioniţă, primarul comunei Moieciu, care a primit o pedeapsă contopită din două dosare: unul de furt de lemn rezultat din arborii doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, iar un al doilea, de abuz în funcţie. Alături de Manea Mircă Ioniţă, în dosarul de furt de lemn a fost condamnat şi Sava Octavian, ginere al primarului din Moieciu, la 2 ani de închisoare.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea de 3 ani şi 8 luni, rezultată în urma contopirii a două dosare, primarul din Moieciu a primit şi interdicţia de a fi ales în funcţii publice pe o perioadă de cinci ani. Astfel, dacă soluţia va rămâne neschimbată şi în urma apelului, Mircea Manea nu va mai putea candida la primărie pentru încă un mandate.

În ciuda soluţiei date ieri, instanţa a respins cererea procurorului, de confiscare specială a sumei de 160008 lei, de la primarul Manea Mircea Ioniţa şi Sava Octavian.

Redăm soluţia pe scurt a instanţei mai jos:  

Dosar nr. 1979/338/2018 PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII, HOTĂRĂŞTE: În baza 109 al. 1 lit. d din Legea nr. 46/2008, condamnă pe:

  • inculpatul MANEA MIRCEA IONIŢĂ la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini. În baza art. 47 din Codul penal, raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 şi art. 35 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul MANEA MIRCEA IONIŢĂ la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (3 acte materiale). În baza art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a) şi b) Cod penal, pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 38 din Codul penal, constată că faptele sunt concurente şi, în baza art. 39 alin. 1 lit. b) din Codul penal contopeşte pedepsele stabilite, aplicând pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, căreia îi va adăuga opt luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare. În baza art. 45 alin. 1 Cod penal raportat la art. art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 45 alin. 1 şi 5 Cod penal raportat la art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a) şi b) Cod penal pe durata executării pedepsei principale.
  • În baza 109 al. 1 lit. d din Legea nr. 46/2008, condamnă pe inculpatul SAVA OCTAVIAN EDUARD la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini. În baza art. 66 alin. 1 lit. g) şi art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a desfăşura activitatea de administrator de societate comercială ce are ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. g) Cod penal, pe durata executării pedepsei principale.
  • În baza art. 297 al. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 396 alin. 10 din Codul de procedură penală, şi art. 35 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul TERCIU IOAN la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) şi g) şi art. 68 alin. 1 lit. b) Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru a săvârşi infracţiunea, anume aceea de pădurar, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a) b) şi g) Cod penal, pe durata executării pedepsei principale, numai în cazul revocării suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În baza art. 91 şi 92 din Codul penal, suspendă executarea pedepsei pentru un termen de supraveghere de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 93 alin. (1) din Codul penal obligă pe inculpat ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin (2) lit. b) din Codul penal, impune inculpatului obligaţia de a frecventa programul de reintegrare socială „Stop ! Gândeşte-te şi schimbă !”, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. (3) din Codul penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Bran, sau Primăriei Oraşului Zărneşti, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. În baza art. 583 din Codul de procedură penală şi art. 96 din Codul penal, atrage atenţia inculpatului asupra revocării suspendării executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare, în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse sau stabilite de lege. 

În acest caz, persoanele vătămate sunt Regia Publică Locală a Pădurilor BUCEGI PIATRA CRAIULUI RA, Dumitru Cornel, Gârbacea Gheorghe, Bangălă Mihai, Jinga Ioan, Andrei Ioan Marius, Puşcaru Leonte Dorel, Surdu Viorel, Brătescu Gheorghe, Cotinghiu Gheorghe, Cioclu Valeriu. Aceste personae nu s-au constituit însă părţi civile în cauză.

Primarul din Moieciu, acuzat de agresiune sexuală împotriva unei membre a Biroului Electoral Local

Primariul din Moieciu nu este la prima „ispravă” de acest gen. În septembrie 2020, Poliţia a fost sesizată de către reprezentanta unei formaţiuni politice în Biroul Electoral Local de circumscripţie Moieciu, cu privire la o agresiune sexuală la care a fost supusă de către primarul în funcţie al comunei. Mai multe detalii AICI: 

 

Primarul din Moieciu, acuzat de agresiune sexuală împotriva unei membre a Biroului Electoral Local

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.