Polițiștii au descins vineri dimineața la Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov și Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași.
Medicii sunt cercetați după ce au operat mai mulți pacienți pe inimă și ar fi montat stenturi prelevate de persoane decedate, relatează Digi 24
„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de dare de mită, luare de mită și falsuri, săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”, se arată într-un comunicat transmit de Poliția Română.
Totuși, anchetatorii au ținut să precizeze că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
UPDATE – Ora 10.00
Mai multe percheziții au loc, vineri dimineață, în județele Iași, Brașov și Neamț, într-un dosar de abuz în serviciu, luare de mită, fals și înșelăciune, fiind vizate cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace”, a anunțat oficial Poliția Română.
Trei percheziţii în judeţul Braşov
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că anchetatoriii au descins și la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, fiind vizați medicii care au operat mai mulți pacienți pe inimă și le-ar fi montat dispozitive medicale – stenturi, defibrilatoare și stimulatoare – prelevate de la persoane decedate. De asemenea, se fac percheziții și la un spital din Brașov – Spitalul Militar Regina Maria, conform acelorași surse.
Poliția Română a transmis, printr-un comunicat de presă, că polițiștii pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară. Ancheta, coordonată de Parchetul General, vizează infracțiunile de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată.
Astfel, au loc percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile unor persoane fizice (9) suspectate în acest caz sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale (1) și a unor unități medicale – spitale (5) și la un O.N.G. (1).
Totodată, vor fi făcute controale economice la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme și se vor pune în aplicare patru ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională, potrivit Poliției.
Ancheta vizează cadre medicale care au făcut intervenţii chirurgicale şi au pus în pericol sănătatea unor pacienţi
Poliția Română spune că sunt vizate cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”.
În urma perchezițiilor, nouă persoane ar urma să fie duse la audieri la Poliția Iași.
Ziarul de Iași scrie că un medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon” ar fi cercetat în acest caz după ce a pus în pericol viața pacienților luând dispozitive medicale de la cadavre, tot el fiind vizat pentru modul în care s-ar fi construit ilegal într-o arie protejată de la Movileni.
Conform anchetatorilor, acesta, alături de un alt medic care lucrează la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Brașov, dețin un ONG prin care introduceau banii în circuit legal. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată, iar anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele, conform Ziarul de Iași.
Spitalul Militar, scandal cu dispozitive medicale refolosite, după o premieră chirugicală în România
Pentru Spitalul Militar Regina Maria din Braşov, acest scandal vine surprinzător. Unitatea medicală este una de performanţă, înregistrând, chiar la finalul anului trecut o premieră chirurgicală.
În octombrie 2022, la Spitalul Militar Braşov a fost montat primul „pancreas artificial” din România. (foto jos).
Este vorba despre o pompă de insulină augmentată cu sensor de glicemie. Beneficiarul acestui dispozitiv, ce practic funcționează ca un „pancreas artificial”, este un tânăr inginer cu diabet zaharat de tip 1.
Fii primul care comentează