Colegiul Medicilor Brașov se va autosesiza în dosarul dispozitivelor cardiace de la persoane decedate

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu,  a anunțat că în dosarul  dispozitivelor cardiace de la persoane decedate, colegiile medicale din Iași, Brșaov și Neamț se vor autosesiza.  Medicul brașovean Eduard Belu riscă ridicarea dreptului de liberă practică. 

„Colegiul Medicilor din aceste judeţe se va sesiza, va declanşa o anchetă disciplinară şi după, la finalizarea acestei anchete vom discuta, vom vedea ce sancţiuni, bineînţeles toate lucrurile se vor discuta pe probe”, a declarat Daniel Coriu, citat de news.ro. 

Acesta a menționat că „la finalul acestei anchete se va decide o sancțiune. Sancțiunea maximă este suspendarea, adică ridicarea dreptului de liberă practică”. 

Cel mai probabil, cazul va fi discutat în ședința consiliului Național al Colegiului Medicilor din România, programată pentru data de 24 februarie. 

Dispozitive vândute la jumătate de preț 

În dosarul dispozitivelor cardiace de la persoane decedate sunt cercetați șase medici, pe listă fiind cardiologul  Dan Tesloianu de la Spitalul „Sfântul Spiridon” și dr. Eduard Belu de la Spitalul Militar „Regina Maria” din Brașov.  Confirm anchetatorilor, medicii le vindeau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace la jumătate de preţ faţă de preţul pieţei. Astfel,dacă un defibrilator nou costa în jur de 4.000 – 5.000 de euro, cele prelevate de medici de la pacienţi decedaţi costau în jur de 2.000 – 3.000 de euro. În total, astfel de dispozitive au fost promite de aproape 200 de pacienți. 

Stimulatoarele recoltate de la pacienți decedati ar fi fost decontate la Casa de Asigurări de Sănătate prin introducerea de coduri DRG eronate. Astfel, susțin surse judiciare, suspecții sperau ca funcționarii Casei de Asigurări să nu își dea seama că este vorba despre o fraudă. Codurile DRG sunt utilizate pentru decontarea cheltuielilor făcute în funcție de patologie și de tratamentele aplicate.

Daniel Coriu a subliniat că refolosirea dispozitivelor este ilegală în România şi că, în cazul în care se refolosesc, există riscuri mari legate de transmiterea unor infecţii.

Reamintim că polițiștii au descins vineri dimineața (17 februarie) la Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov și Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași. 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.