Gunoaiele din Braşov vor face un ocol de câţiva kilometri până la depozit. Unde vor fi staţii de sortare şi transfer, în judeţ

Gunoaiele din județul Braşov nu vor mai fi duse direct la depozitul de deşeuri. Cele din municipiul Brașov vor face un ocol de câteva zeci de kilometri, aşa cum este în planul de management integrat al deşeurilor.

CJ Braşov a verificat zeci de terenuri pentru investiţiile în managementul deşeurilor

După ce au verificat zeci de terenuri și au discutat cu primari, consilieri locali, proprietari, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au reușit să stabilească terenurile pentru cele mai importante investiții din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul nostru. Miza acestui proiect este creșterea gradului de colectare selectivă și de valorificare a deșeurilor.

Astfel, potrivit informațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov, Szenner Zoltan, cea mai importantă investiție va fi pe teritoriul comunei Măieruș, unde se va realiza o instalație integrată de tratare a deșeurilor reciclabile colectate separat și a celor reziduale, în vederea valorificării materiale și energetice. Acesta va fi amplasată la aproximativ 3 km de Măieruș, într-o vale izolată, la 2,5 km de drumul naţional.

Instalaţia va asigura realizarea sortării, tratării mecano-biologice şi compostării deşeurilor, dar şi digestie anaerobă şi cogenerare, urmând să fie dotată inclusiv cu o stație de epurare. Noua stație va deservi municipiul Brașov și localitățile limitrofe.

Celelalte două investiţii vor fi la Hoghiz şi Părău

Pentru zona Rupea, va fi realizată o stație de transfer deșeuri, care va fi construită pe un teren cu o suprafaţă de 5 hectare, situat pe teritoriul administrativ al comunei Hoghiz.

O altă investiție este centrul de sortare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială și energetică de la Părău, aceasta urmând a deservi zona Făgăraș. În cadrul acestei stații se vor realiza sortarea, tratarea mecano-biologică şi compostarea deşeurilor, urmând să dispună şi de o stație de epurare.

La niciuna dintre cele trei stații nu se va vor depozita deșeuri, a asigurat reprezentantul Consiliului Județean Brașov.

„Potrivit reglementărilor legale, la nivelul judeţului Braşov nu avem posibilitatea să autorizăm un alt depozit de deşeuri în afară de cel existent, administrat de SC Fin-Eco SA, pe care îl vom integra în SMID. Pentru cele trei locații am obţinut Hotărâri de Consiliu Local prin care unităţile administrativ-teritoriale au încuviinţat realizarea investiţiilor, iar în cazul terenurilor de la Părău şi Măieruş, care sunt în proprietate privată, avem încheiate acorduri notariale cu proprietarii”, a explicat Szenner Zoltan.

Procesele, marea problemă a Consiliului Judeţean

În opinia lui Szenner, stabilirea locaţiilor pentru SMID a reprezentat cea mai dificilă şi mai consumatoare de timp sarcină de până acum.

„În ultimii doi ani am transmis adrese şi am purtat discuţii cu majoritatea UAT-urilor care se încadrau din punct de vedere geografic în zonele unde aveam nevoie de investiţii în cadrul proiectului. Mi-am stabilit criterii mult mai stricte decât cele prevăzute în reglementările legale şi, în funcţie de îndeplinirea acestora, am vizitat toate potenţialele amplasamente care puteau să corespundă cerinţelor. Am identificat mai multe locaţii care respectau criteriile legale, însă însă în unele cazuri, a trebuit să renunţăm la ele din cauza lipsei acordului pe plan local, din partea aleşilor locali sau ulterior din partea populaţiei. Am reluat procesul de fiecare dată şi am analizat în total 22 de locaţii, până când am stabilit locațiile finale”, a explicat vicepreşedintele Szenner Zoltan.

Ce urmează în SMID

Conform explicațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov, în perioada următoare vor fi terminate documentațiile pentru obținerea unei finanțări europene prin Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), lansarea ghidului de finanțare fiind programată pentru luna martie a anului 2023. Apoi, dosarul va fi evaluat de Comisia Europeană, iar dacă respectă cerințele se va semna contractul de finanțare. Vor urma licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Când va fi gata perioada de implementare? „Este greu de spus. Sunt foarte multe variabile care pot afecta derularea proiectului”, a răspuns Szenner Zoltan. 

9 milioane de lei din bugetul județului, pentru SMID

Pe de altă oarte, administraţia judeţeană a finalizat toate studiile necesare în etapa de prefezabilitate, respectiv studiul privind colectarea separată a biodeșeurilor, studiul de compoziție a deșeurilor, studiile topografice şi cele geotehnice pentru toate locațiile, studiile hidrogeologice pentru Măieruș și Părău, precum şi studiul de inundabilitate pentru Părău.

Consiliul Judeţean Braşov a prevăzut 9.093.080 lei în bugetul pe anul 2023 pentru implementarea SMID.

Pe de altă parte, administrația judeţeană a depus la AM POIM o cerere de finanțare pentru realizarea proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și implementarea proiectului SMID în Județul Brașov”, în valoare de 3.772,662,64 lei, care a fost aprobată, urmând ca în zilele următoare să definitivăm semnarea contractului de finanțare.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.