Istoria comunismului, obligatorie la liceu. Istoricul Adrian Ciorioanu: „A-i vindeca pe tineri de comunism nu înseamnă să-i lăsăm pradă altor ficțiuni”

Istoria comunismului în România va fi studiată ca disciplină obligatorie în liceu. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca, în timpul ședinței Guvernului din 9 martie. „Disciplina Istoria comunismului se va afla obligatoriu în planurile cadru, toţi copiii având astfel posibilitatea să înveţe despre sacrificiile făcute în trecut, pentru a avea o societate democratică astăzi”, a declarat Deca. 

Introducerea acestei discipline este binevenită, consideră istoricul Adrian Cioroianu, însă acesta propune o abordare mai largă a subiectului. 

„A-i vindeca pe tineri de comunism nu înseamnă să-i lăsăm pradă altor ficțiuni sau altor narative de extremă opusă, de extremă dreaptă. Extrema dreaptă nu a fost cu nimic mai bună decât extrema stângă și cred că acesta e mesajul cel mai cinstit pentru tânăra generație”, a declarat Cioroianu, citat de rfi.ro. 

În opinia istoricului, comunismul a fost un experiment social și face parte din istoria utopiilor, alături de legionarism, nazism sau fascism, iar materia ar putea fi structurată astfel încât tinerii „să aibă o idee despre toate discursurile populiste, care au condus la regimuri dictatoriale în Europa”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.