Primăria Brașov ignoră Legea spațiilor verzi. Nu este singura problemă a orașului care se vrea „capitala verde a României”

Legea spațiilor verzi pare o necunoscută pentru Primăria Brașov, la prima vedere. Municipalitatea are obligația de a înființa un registru al spațiilor verzi, însă acest document nu a ajuns la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov nici până în ziua de azi. Practic, în acest moment nu există o evidență oficială a tuturor zonelor verzi din oraș, care să fie luată în calcul atunci când se pregătesc documentațiile urbanistice (PUG, PUZ-uri sau PUD-uri). Asta, în ciuda faptului că multe dintre mesajele electorale ale aleşilor de acum s-au bazat pe lipsa spaţiilor verzi suficiente, crearea unor spaţii verzi care să corespundă „standardelor. etc. Şi, mai mult, Braşovul se autointitulează, în ultimii doi ani, şi „capitala verde a României. 

Legea care obligă la crearea unui Registru al spaţiilor verzi a apărut încă din 2007

Legea 24/2007, republicată, prevede la  articolul 16 (lit. 1) că „autoritățile administrației publice locale au obligația să țină evidența spațiilor verzi de pe teritoriul unităților administrative, prin constituirea registrelor locale ale spațiilor verzi, pe care le actualizează ori de câte ori intervin modificări”. 

În cazul în care nu înființează un astfel registru, autoritatea locală poate fi amendată cu sume cuprinse între 100.000 lei și 200.000 lei. 

Lipsa acestui registru, la nivelul municipiului Braşov, a fost confirmată chiar de Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.

Primăria Braşov are îndatoriri privind protecţia mediului, cum sunt, de exemplu, înfiinţarea Registrului spaţiilor verzi şi închiderea depozitelor aflate în infringement (este vorba de fostele rampe de deşeuri de la Timiş – Triaj, n.r.) unde se tergiversează nejustificat completarea documentaţiilor pentru finalizarea procedurilor de reglementare pentru realizarea lucrărilor”, au precizat reprezentanţii APM Braşov, citați de bzb.ro

Planul Integrat de Calitate a Aerului nu a fost încă actualizat

De asemenea, pe lângă lipsa Registrului spațiilor verzi și tergiversarea închiderii fostelor depozite de deșeuri Timiș – Triaj, APM Brașov aminteşte și faptul că Primăria municipiului Braşov are obligația de a elabora Planul Integrat de Calitate a Aerului și de a implementa măsurile prevăzute de document.

Noul Plan Integrat de Calitate a Aerului ar fi trebuit să fie terminat de Primăria Brașov la finalul anului trecut, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În aceste condiții, Consiliul Local a aprobat propunerea Executivului, de a prelungi valabilitatea vechiului plan (elaborat în anul 2018 și care a expirat la sfârșitul anului trecut). 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.