Vânătorii de munte din Brașov au cerut sprijin financiar din partea Consiliului Județean. Pentru ce au fost ceruți banii

FOTO: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”

 Consilierii județeni brașoveni vor dezbate în ședința de plen din 27 aprilie un proiect de hotărâre privind încheierea unui protocol de colaborare cu Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetuza Brașov, în vederea organizării unor evenimente cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea unității militare 

În baza acestui protocol, administrația județeană brașoveană va aloca suma de 30.000 de lei, pentru achiziționarea unor materiale promoționale, respectiv  200 de căni, 500 de brelocuri, 100 de bricege personalizate.

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Brașov, a fost înființată, oficial, 1 iulie 1923 și este una dintre unitățile de elită din componența Forțelor Terestre Române.  Tot în 1 iulie 2023  a fost înființată și unitatea de Vânători de Munte de la Bistrița.  Anterior, din 1916 în cadrul Armatei Române a existat un Corp al Vânătorilor de Munte. 

Două războaie mondiale și numeroase misiuni internaționale 

În perioada ianuarie-iulie 1917, vânătorii de munte s-au instruit pentru ducerea luptei în teren muntos – împădurit. În 11 august 1917, vânătorii de munte au primit „botezul” focului.  În primul război mondial, vânătorii de munte  au luptat la  Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz.

 Acoperirea frontierei de nord a României și participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial în cele două campanii militare din est și din vest a constituit examenul cel mai dur din întreaga istorie a trupelor de munte. Drumul lor a însemnat parcurgerea unui spațiu de peste 3.000 de km adâncime, din România până în Kuban și din Kuban până în Cehoslovacia. Spațiul parcurs a însemnat tranzitarea prin luptă a teritoriilor a 7 state, aflându-se permanent în primul eșalon, acolo unde situatia era grea si uneori fără scăpare.

După anul 1990, vânătorii de munte brașoveni au participat la exerciții multinaționale și la misiuni în teatrele de operații din Irak, Kosovo, Afganistan și Polonia.

Batalioanele și brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în ducerea acțiunilor în teren muntos – împădurit, acționând în subordinea Corpului de armată de arme întrunite. Ele duc actiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât și în cooperare cu alte trupe, în teren muntos – împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot acționa.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.