Au început problemele în Jepii Mici din Bucegi. Pentru salvarea unui turist a fost nevoie de un elicopter. Ce „capcane” ascunde acest traseu

Salvatorii de la Salvamont Prahova și Salvamont Bușteni au avut o zi destul de încărcată în 2 iunie, când au avut două intervenții, pentru una dintre ele fiind nevoie de intervenția elicopterului SMURD de la Brașov.

„Primul apel de urgență a venit la 8.20 (în data de 2 iunie, n.r.). Un turist neechipat corespunzător a ramas blocat în zona mediană a Văii Caraimanului. Victima, de 45 de ani, din Constanța, a rămas blocată pe munte, după ce a pierdut marcajul turistic și s-a ratăcit într-o zonă foarte accidentată din versantul nordic al Jepilor. Un echipaj terestru și altul aero au plecat imediat în zona indicată. După aproape două ore, victima a fost extrasa cu bine prin troliere în elicopter și adusa in oraș”, au precizat reprezentanții Salvamont Bușteni.

Aceasta este a doua intervenție din această primăvară din Jepii Mici. astfel, potrivit Salvamont Bușteni, în 27 mai, 2 turiști, bine echipați de iarnă, au alunecat câteva zeci de metri pe zăpadă.

Poteci derutante și falsa impresie a unei plimbări

Traseul „Jepii Mici”, unul care presupune o condiție fizică bună și ceva experiență (pentru că are mai multe porțiuni tehnice, fiind catalogat un traseu dificil) este unul dintre cele mai populare trasee din Abruptul Prahovean. Poteca este marcată, securizată cu lanțuri și cabluri, însă, de multe ori, chiar până spre 15 iunie mai sunt porțiuni cu zăpadă care pot crea probleme. De asemenea, din traseu pornesc mai multe poteci și potecuțe și, din neatenție sau curiozitate, turiștii pot ajunge pe ele. Unele sunt făcute de caprele negre, altele duc „nicăieri” sau duc către văi de abrupt sau brâne. O altă „capcană” a Văii Caraimanului este că dă impresia că e ușoară, iar mulți turiști pornesc cu ideea unei plimbări.

A doua intervenție din 2 iunie s-a incheiat seara și a avut loc pe poteca turistică ce duce spre Cascada Urlătoarea. Acolo o femeie de 44 de ani din Ilfov a suferit o dublă fractura de tibie și peroneu după ce a alunecat pe noroi și a căzut.

1 Trackback / Pingback

  1. Au început problemele în Jepii Mici din Bucegi. Pentru salvarea unui turist a fost nevoie de un elicopter. Ce „capcane” ascunde acest traseu - 📰 newsflash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.