Profesorii suspendă greva pornită în 22 mai. Ce condiţii au pus şi ce promisiuni a făcut premierul Ciucă

Cadrele didactice suspendă greva generală declanșată în 22 mai, au anunțat sindicatele din educație. Condiția este ca Guvernul să adopte OUG care să prevadă că salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, precum și ca prima tranșă din majorările salarile să fie de 50%, de la 1 ianuarie 2024.

„În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, avertizează sindicatele.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale. Condiţia pusă a fost aceea de a introduce în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, au transmis federațiile sindicale din educație, printr-un comunicat de presă comun.

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Există un paragraf și în preambulul OUG, despre cum ar trebui să fie salariile de la 1 ianuarie 2024, însă acest paragraf nu are nicio valoare în acel loc, potrivit normelor de tehnică legislatică în vigoare.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului. Pentru comparație, aici sunt grilele salariale valabile pentru luna mai 2023.

După încheierea grevei, premierul Ciucă ar urma să îşi depună mandatul

Premierul Nicolae Ciucă – care luni ar urma să își anunțe demisia, pentru a începe rocada guvernamentală – a anunțat și el, la începutul ședinței de guvern, că greva se încheie:

„Astăzi, pe baza discuțiilor de ieri și a angajamentelor tuturor părților implicate în acest conflict de muncă, am decis, la nivelul coaliției și în deplin consens cu liderii de sindicat, ca, odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta și ne vom ține de cuvânt – cum am făcut și până acum – prin adoptarea OUG cu elementele de conținut, așa cum au fost ele agreate cu sindicatele.

Ca atare, coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc au asumat cu maximum de responsabilitate pentru interesul public și pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație, acumulate în ani foarte mulți. Nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul e că în atâția ani s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, probleme care trebuie rezolvate.

În deplină responsabilitate a liderilor guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor, copiilor și părinților soluția să încheiem anul școlar, să se desfășoare Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat.

În acest moment, adoptăm OUG, de fapt sunt două OUG – una cu asigurarea fondurilor salariale de la stat, una pe linia de finanțare europeană.

În felul acesta, acest guvern a asigurat însemnând cu sfârșitul anului 2021 o finanțare de 8 miliarde de lei, față de finanțările cuvenite pentru 2021-22. La aceasta se adaugă sumele de bani pe care le adăugăm prin această OUG, de aproximativ 3 miliarde de lei.

În acest tablou al finanțării trebuie să amintim că nu doar partea salarială e cea care contează, ci și investițiile în învățământ. Sunt bani alocați pentru dezvoltarea infrastructurii din tot sistemul de educației. Am cuprins aceste lucruri în noile legi ale educației.

La toate acestea trebuie să subliniem alocarea de 3,6 miliarde de euro bani prin PNRR care vin pentru a complementa efortul care se face de la bugetul de stat”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.