23 august, o dată importantă pentru istoria României. 41 de ani a fost Ziua Națională

Dacă acum, 23 august e o zi ca oricare alta, timp de 48 de ani, în perioada 1948 – 1989 a fost cea mai importantă dată pentru țara, pentru că era Ziua Națională a Republicii Populare România (devenită apoi Republica Socialistă România). În acea perioadă, în 23 august erau parade grandioase, conducătorii erau slăviți, iar după defilare, oamenii mergeau la picnic.

Data de 23 august a fost una care a marcat istoria României

România a intrat în al Doilea Război Mondial în 21 iunie 1941, alături de Axă (Germania, Italia, Ungaria, Japonia), pentru a elibera Basarabia, cedată Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) în anul 1940. Până în 23 august 1944, România a luptat alături de Germania în Campania din Est. Apoi, în 23 august 1944, Regele Mihai I al României l-a demis și arestat pe Ion Antonescu (premier al României la vremea respectiv, dar care conducea și operațiunea militară a României), dată de la care România a continuat războiul alături de Aliați (țările occidentale și URSS).

La momentul respectiv, Regele Mihai I miza pe faptul că după încheierea războiului, România va reveni la situația stat democratic, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, România a intrat în sfera de influență a URSS, iar data de 23 august a fost asociată cu instituirea comunismului în România.

Tot 23 august este și ziua în care, în anul 1939 a fost încheiat pactul Ribbentrop-Molotov (între URSS și Germania), document în baza căruia, în anul 1940 Basarabia a fost anexată Uniunii Sovietice. Tot atunci URSS a anexat și Bucovina, chiar dacă aceasta nu făcea obiectul înțelegerii cu Germania.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.