Ca un Facebook pentru droguri. Grupul online „Iarba dulce”, cu 11.000 de membri, destructurat de DIICOT. Doi dintre furnizori erau din Braşov

DIICOT a trimis în judecată 16 inculpaţi, acuzaţi că au creat un grup pe o platformă de mesagerie sub numele „Iarba Dulce”, cu 11.000 de membri, prin care erau vândute elevilor droguri şi etnobotanice. Grupul funcţiona ca un „Facebook pentru droguri”, cu circuit înschis.

Acuzaţiile din acest dosar, intitulat de anchetatori „ENIGMA”, sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, potrivit Agerpres.

Dintre cei 16 traficanţi, şase sunt în arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru sub control judiciar, unul este în libertate, iar altul arestat în altă cauză.

Doi dintre cei reţinuţi sunt din Braşov

Doi dintre membrii grupării, furniori de droguri, erau din Braşov, restul fiind din Craiova, Constanţa, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti

Grupul s-a format în 2022, susţin reprezentanţii DIICOT. „Fondatorii” sunt doi dintre inculpaţi, acuzaţi acum de droguri de risc şi mare risc. La grup au aderat succesiv, în timp scurt, şi ceilalţi inculpaţi, din dorinţa de a beneficia de o clientelă stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, sub protecţia anonimatului.

Grupul de chat online format a ajuns, la data de 10 aprilie 2023, la aproximativ 11.000 membri. Membrii se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei, având doar pseudonime – username-uri, şi o foloseau pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu.

De altfel, anchetatorii susţin că, din datele rezultate din raportul din 2023 al EMCDDA – Observatorul European pentru monitorizarea drogurilor şi a dependenţei de droguri, precum şi din cazuistica în materie, se constată un trend de extindere şi dezvoltare a pieţei de vânzare şi consum de droguri de risc (canabis) şi mare risc (amfetamine, ecstasy, ciuperci halucinogene), inclusiv către populaţie de vârste tinere.

Din acest punct de vedere, segmentul online, respectiv apariţia unor platforme specializate online de distribuire a drogurilor, în cadrul unor grupuri de chat, create pe platforme online ale unor aplicaţii de mesagerie instantă şi accesibilitatea facilă a acestor platforme, reprezintă un factor de risc.

Ca o „piaţă virtuală” de droguri

Grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuală neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului, scrie defapt.ro.

Inculpaţii au acţionat pe mai multe paliere, de comandă, sprijin şi de execuţie, constând în verificarea şi validarea aderării la grup a altor membri şi integrarea lor, coordonarea vânzărilor către consumatori, aprovizionarea, respectiv comercializarea drogurilor de risc şi mare risc către consumatori de vârste tinere şi foarte tinere, stimularea consumului de droguri inclusiv prin organizarea de tombole pentru cumpărătorii constanţi, cu premii în droguri.

Această piaţă neagră în mediul online era uşor accesibilă pentru tineri, inclusiv minori, şi le oferea posibilitatea să intre în legătură, în condiţii de anonimitate şi falsă siguranţă, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaşte sau contacta în viaţa reală cu atâta uşurinţă.

Comanda de droguri se plasa online. Clienţii contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat, ratingul de piaţă al dealerului şi alte criterii stabilite la momentul interacţiunii.

Distribuitorii îşi promovau ofertele de droguri pe această platformă şi se împărţeau zonele de distribuţie

Administratorul platformei şi liderul grupului infracţional organizat modera discuţiile şi selecta componenţa membrilor pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor.

Confiscări extinse în dosar

Prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de droguri ridicate pe parcursul percheziţiilor domiciliare, a mai multor terminale mobile, grindere şi cântare electronice, a sumelor de bani identificate ca provenind din comercializarea drogurilor, precum şi obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat în cuantum de 160.000 lei.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile a şase dintre inculpaţi, solicitându-se instanţei aplicarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse.

În cauză s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, având îin vedere indiciile temeinice în acest sens şi discrepanţa vădită între venituri, proprietăţi, stil de viaţă şi veniturile fiscalizate ale unora dintre persoanele cercetate.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.