Medicii UPU de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov au renunțat la gărzile suplimentare. Cei de pe elicopterul SMURD nu și-au primit banii pentru misiuni

21 din 28 de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov au renunțat la contractele în baza cărora le erau plătite gărzile suplimentare. Au făcut asta nemulțumiți de faptul că sporul pentru aceste gărzi le-a fost redus de la 75% la 55%, ceea ce în cifre absolute înseamnă o diminuare a veniturilor cu sume cuprinse între 1.000 lei și 3.000 de lei.

Ba mai mult, medicii brașoveni care lucrează pe elicopterul SMURD nu au primit niciun leu pentru misiuni.

„Noi nu ne dăm demisia din Urgență. Pe noi ne deranjează faptul că plata pe o gardă, care a scăzut la 30%, de fapt ar trebui să fie dublă ca plată față de o tură și asta înseamnă că noi facem muncă benevol. Asta în condițiile în care nu s-a adus la cunoștință printr-un act adițional și nu am semnat, de către forul decizional. Ne riscăm viața, chiar după o noapte. Asta înseamnă oboseală acumulată. Eu am 17 ani aici. Contează. Vreau să menționez că de nouă luni de când facem elicopter noi nu am luat bani, pe gărzile sau pe turele de elicopter. Deci ne riscăm viața, într-un cuvânt”, a declarat medicul Răzvan Edu pentru G4Media.

Spre deosebire de medicii brașoveni, cei din țară care lucrează pe elicopterele SMURD își încasează banii.

De cealaltă parte, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Emil Mailat, a spus că diminuarea veniturilor medicilor ca urmare a faptului că sporurile au fost reduse la valoarea minimă, „ca urmare a aplicării legislației, respectiv art. 25 din Legea Salarizării. Ieșind din COVID, pentru a ne încadra în bugetul de 30% al ordonatorului principal de credite, pe care l-am depășit, avem o derogare deja, ei au solicitat totuși să se plătească sporurile la nivelul maxim sau cât mai apropiat de maxim, lucru care momentan nu este posibil”.

Dacă medicii nu renunță la această formă de protest, activitatea UPU Brașov va fi mult îngreunată, iar timpii de așteptare ai pacienților vor crește considerabil.

1 Comentariu

  1. Imi este extrem de trist ca medicii sunt nevoiti sa isi exprime nemultumirea prin aceasta forma de protest, dar si mai trist este faptul ca nu primesc adecvat recunostinta si plata pentru serviciile pe care le ofera. Este important sa se cerceteze aceasta situatie si sa se gaseasca o cale de a le oferi medicilor lor mai mult decat sunt dispusi sa primeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.