„Transparenţă exemplară”: Primăria şi CL Brașov au anulat gratuităţile de transport pentru o categorie de pensionari. Unii oameni au aflat abia la ghișeele RATBV

Vârstnicii brașoveni cu vârsta mai mare de 70 de ani și venituri mai mici de 3.000 de lei au beneficiat de abonament lunar gratuit pe mijloacele de transport public local de călători utilizate de către societatea RATBV SA, valabile pe traseele din Municipiul Braşov, exact o lună, respectiv 1 iulie – 31 iulie. De la 1 august, facilitatea nu le mai este acordată, iar Municipalitatea, într-o „transparenţă exemplară”, nu a făcut anunţul oficial până acum, astfel că unii vârstnici au aflat de această modificare abia la ghişeele RATBv, unde s-au dus să încarce călătoriile pe card, ca până acum.

Facilitatea a fost acordată acestei categorii de pensionari printr-o hotărâre aprobată de Consiliu Local Brașov în 30 mai 2023. În respectiva hotărâre, din mai, se menționa, că de aceste abonamente gratuite beneficiarii au dreptul începând cu data de 1 iulie. Ulterior, în ședința de plen din 26 iulie 2023, aleșii au aprobat, cu unanimitate de voturi, modificarea hotărârii din luna mai. Astfel, vârstnicii de peste 70 de ani, nu mai beneficiază de gratuitate, începând cu 1 august.

La peste 3 săptămâni distanţă de la decizie, nici Municipalitatea, nici RATBV, nici Asociaţia Metropolitană de Transport nu au făcut un anunţ oficial, pentru a aduce la cunoştinţa beneficiarilor aceste modificări.

Cum de a trecut decizia, fără niciun comentariu sau dezbatere din partea Consiliului Local?

„Întregim lista beneficiarilor de facilități pentru transportul public cu câteva categorii de pensionari cu venituri reduse, dar care nu au fost incluși în formularea inițială”, a explicat primarul Brașovului, Allen Coliban, în timpul ședinței de plen din iulie.

O astfel de declaraţie te duce, evident, cu gândul la faptul că vor fi acordate şi alte facilităţi, nu că cele existente vor fi înlăturate!

Astfel, nimeni nu a pus întrebări în plus. Nu ştim însă dacă aceasta a fost o strategie a primarului sau o negociere între consilierii locali, pentru a elimina facilitatea fără a provoca dezbateri.

Totuși, pe site-ul RATBV a fost publicat după această ședință un tabel cu reducerile și gratuitățile pentru vârstnici, în care nu se mai regăsește facilitatea din luna mai.

Cum măsura nu a fost popularizată de operatorul de transport sau de Primărie, mulți seniori care aveau peste 70 de ani și venituri mai mici de 3.000 de lei au aflat că le-a fost tăiată facilitatea după 1 august, abia când au mers la ghișeele RATBV să își prelungească abonamentele gratuite.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.