FOTO. Braşovul istoric, turistic şi cultural: bijuterii arhitecturale importante zac în paragină, cu uşile ferecate şi murdărite de „artiştii” de ocazie

Turiștii care văd materialele de promovare despre Brașov și aud despre orașul în care „cultura vibrează” au o mare dezamăgire când văd realitatea din teren, în cetatea de la poalele Tâmpei. Monumentele impunătoare, turnurile care făceau parte odinioară din sistemul defensiv al orașului sunt la locul lor, dar imaginea pe care o oferă este deplorabilă.

Cele două exterioare ale cetății, Turnul Alb și Turnul Negru, au fost restaurate în urmă cu mai mulți ani de Consiliul Județean Brașov și au fost amenajate pentru a găzdui diferite evenimente. Apoi au fost preluate de Primăria Brașov, care, din păcate, cel puțin până acum, nu a fost un bun gospodar.

În aceste condiții, cele două monumente au început să se degradeze sau să fie vandalizate.

Scările de acces sunt tot mai periculoase, iar pe ziduri au apărut tot felul de „picturi murale” realizate de „artiștii de ocazie”. Cât despre evenimente, se mai organizează din când în când câte o expoziție sau un recital. Și cam atât.

În rest, monumentele sunt închise, iar turiștii care ajung acolo trebuie să se mulțumească cu o poză cu Brașovul vechi sau cu o imagine cu un turn „înfrumusețat” de vandali.

Tot de uși închise au parte și turiștii care merg pe aleea de sub Tâmpa, unde este cel mai important sector al cetății medievale, pentru că, pe lângă turnuri, au rămas intacte și zidurile masive de apărare.

Bastionul Postăvarilor, unde în anul 2012 a fost amenajat un spațiu expozițional, este închis din anul 2015. Celelalte turnuri, la fel, sunt închise. Doar în Bastionul Țesătorilor turiștii mai au ce vedea, pentru că acolo este o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Închis este și Complexul Agrement, unde, până în 2015 funcționa o unitate de alimentație publică, o piscină, dar erau și terenuri de sport în aer liber.

Deocamdată, doar planuri și promisiuni

Cele mai multe turnuri și bastioane (cu excepția Bastionului Țesătorilor, a Bastionului Graft și a clădirii în care acum funcționează Arhivele Naționale) sunt acum în proprietatea Municipiului Brașov (care le-a preluat de la Consiliul Județean Brașov în urmă cu mai mulți ani). După ce a intrat în posesia lor, Primăria Brașov a promis că le va reabilita și că le va pune în valoare, dar, până acum, nu s-a întâmplat nimic.

Pentru Bastionul Postăvarului, Primăria Brașov are în derulare o licitație pentru modernizarea spațiilor expoziționale, o investiție estimată la 8,3 milioane de lei.

În ceea ce privește alte turnuri aflate în proprietatea municipiului Brașov, de acestea se ocupă Fundația Monumentelor Istorice, o asociație înființată de Primăria Brașov, al cărei scop este să se ocupe de reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Până acum, fundația a anunțat doar că este nevoie de niste studii, expertize sau alte documente, dar nu a prezentat niciun plan concret.

Complexul Agrement de sub Tâmpa, aflat în proprietatea Consiliului Județean Brașov este acum în administrarea Bibliotecii Județene Brașov.

Pentru lucrările de punere în siguranță, dar și pentru amenajarea și dotarea unor spații în „Agrement” (un hub digital, săli de formare, săli de lectoră sau spații de depozitare a cărților) Consiliul Județean Brașov a obținut o finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar lucrările ar putea începe anul viitor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.